IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът продължава да говори с Путин, но без резултат

И Великобритания обвини Русия във военни престъпления, Полша обяви „дерусификация“ на икономиката си

16:14 | 18.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Andrey Rudakov/Bloomberg

Западът продължава да поддържа контакти с Кремъл на най-високо равнище. Въпреки това от разговорите в петък все още не може да се заключи дали е постигнат конкретен напредък за прекратяване на руското нападение срещу Украйна. Вместо това се появяват допълнителни несъответствия. Според Кремъл руският президент Владимир Путин се е оплакал от военните престъпления, извършени от украинската армия, по време на телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц.

Обстрелът на жилищни райони в градовете Донецк и Макийвка доведе до многобройни жертви. „Тези военни престъпления бяха пренебрегнати от Запада", се казва в изявление на Кремъл от петък. Разговорите между Путин и Шолц, продължили малко под час, бяха посветени на войната и усилията за нейното прекратяване, съобщи германското правителство в Берлин.

Канцлерът Шолц е „призовал за възможно най-бързо прекратяване на огъня, подобряване на хуманитарната ситуация и напредък в търсенето на дипломатическо решение на конфликта", се казва в съобщението. По време на телефонния разговор, иницииран от Шолц, Путин е обяснил, че от руска страна се прави всичко възможно, за да се избегнат жертви сред цивилното население, съобщиха от Кремъл.

Така например хората е трябвало да бъдат изведени от оспорваните зони чрез хуманитарни коридори. Само в четвъртък 43 хил. души са успели да напуснат украинския пристанищен град Мариупол, съобщи Москва. Тези планове многократно се проваляха, като Русия и Украйна се обвиняваха взаимно, че обстрелват маршрутите за бягство.

Путин информира Шолц и за преговорите между украинската и руската страна за разрешаване на конфликта. Според съобщенията лидерът на Кремъл се оплаква, че „украинската страна забавя процеса с все нови нереалистични предложения". Неотдавна се появиха съобщения за мирен план от 15 точки. Този план обаче изглежда отразява едностранно исканията на Кремъл, твърдят от Киев.

Русия била заинтересована от решение при посочените досега условия. Например Украйна трябва да обяви неутралитета си като държава в бъдеще и да признае сепаратистките региони Луганск и Донецк в Източна Украйна за независими, а черноморския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., за част от Русия.

От гледна точка на Москва Крим стана част от Русия точно преди осем години, на 18 март 2014 г. Това анексиране обаче не е признато в международен план. Путин искаше да произнесе реч по повод годишнината в петък, както съобщи държавната телевизия. Освен това по обяд Съветът за национална сигурност на Русия, председателстван от Путин, е обсъдил ситуацията в Украйна.

Русия отрича външна намеса

„По време на срещата беше обсъдена актуалната международна обстановка и продължи обменът на мнения относно провежданата в момента специална операция на руските въоръжени сили в Украйна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков според агенция „Интерфакс“. Москва нарича войната срещу съседната страна "специална военна операция". Путин също така е информирал постоянните членове на Съвета за сигурност за последните телефонни разговори.

Русия отхвърля външната намеса. Не е работа на германския канцлер да решава кой да ръководи Русия, обясни Песков. Това трябва да реши руският народ, казва той. За този петък е планиран и телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
парите не миришат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
правилното е "Путин продължава / все още / да говори на запада, но без резултат "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Запада е с широко затворени очи: >> https://youtu.be/WoVvgTrOWmY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още