IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът продължава да говори с Путин, но без резултат

И Великобритания обвини Русия във военни престъпления, Полша обяви „дерусификация“ на икономиката си

16:14 | 18.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Andrey Rudakov/Bloomberg

Песков разкритикува и новите изказвания на президента на САЩ Джо Байдън, който в четвъртък нарече Путин „диктатор убиец" във връзка с войната срещу Украйна. „Наистина чуваме и виждаме изказвания, които всъщност са вече лични обиди срещу президента Путин", каза Песков. Отвъд това обаче той не искал да оценява изявленията на Байдън. Президентът на САЩ нарече Путин „военнопрестъпник", което силно раздразни Москва.

В петък обаче и Великобритания се присъедини към тези твърдения. Министърът на отбраната Джеймс Хийпи заяви пред Sky News: „Наказателната отговорност за военни престъпления очевидно се носи от лидера на Русия - човекът, който е решил да направи всичко това на първо място". Доказателствата сочели за сериозни престъпления. Като пример консерваторът посочи нападението срещу театъра в пристанищния град Мариупол, където стотици цивилни бяха потърсили убежище преди удара.

„Руснаците използват безразборно артилерия и ракети, за да унищожат град, който не могат да превземат с военни средства", заяви Хийпи. „Това е варварска тактика“. Той обяви, че военните също ще бъдат подведени под отговорност. „Не само Путин ще понесе отговорност за военни престъпления“. Никой във военната командна верига не може да се крие зад репликата, че само изпълнява заповеди, твърди той. „Това е петно върху руската нация“, добавя министърът.

А в петък сутринта на летището в западния украински град Лвов избухнаха силни експлозии. Няколко руски ракети са ударили летището, съобщи кметът Андрий Садовий в Telegram.

Самото летище не е засегнато, но е разрушено съоръжение за ремонт на самолети. Няма пострадали, каза кметът. Работата в завода е спряна, казва той. Садовий призова жителите да бъдат нащрек за евентуални въздушни тревоги и да не разпространяват снимки на мястото на удара.

Руската армия съобщи, че е поела контрола над 90% от източната украинска административна област Луганск. Самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република са подкрепяни и снабдявани от Русия от 2014 г. насам. Контролираната от тях територия включва само част от украинските административни области Луганск и Донецк преди руското нападение на 24 февруари. Сепаратистите претендират за тези по-големи територии - тяхното завладяване е една от военните цели на Москва.

Според британското разузнаване Москва има проблеми със снабдяването на собствените си войски в Украйна с храна и гориво, тъй като Русия няма контрол над въздушното пространство и трудно се придвижва над неукрепния терен.

Според украински източници до момента 130 души са били спасени от развалините на обстрелвания театър в Мариупол. Продължава издирването на оцелели, заяви по телевизията комисарят по правата на човека на Украйна Людмила Денисова. Театърът, където много цивилни са потърсили убежище, бе атакуван от въздуха в сряда.
Украйна обвинява руските войски за нападението, но Русия отрича това. Денисова съобщава още, че досега 173 500 души са били изведени на безопасно място от градовете на фронтовата линия, които са били подложени на обстрел. Пристанищният град Мариупол на Азовско море също е обстрелван и обкръжен.

По-малко бежанци се насочват към Полша

Досега в Германия са регистрирани над 197 хил. бежанци от Украйна, съобщи говорител на Федералното министерство на вътрешните работи в Берлин. По време на посещението си в центъра за пристигащи в Берлин федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че „работи в тясно сътрудничество с провинциите и общините за бързо предоставяне на помощ и разпределение". В същото време тя подчерта, че: „грижата за бежанците, тяхното настаняване и разпределение е огромно дело, което всички заедно поемаме“.

Но това е само малка част от броя на хората, които досега са потърсили спасение от войната в Полша. Досега повече от 2 млн. души са избягали в съседната страна. Повечето от тях са жени и деца, съобщи полската гранична охрана в Twitter. Според агенцията на ООН за бежанците UNHCR броят на ежедневните преминавания на границата от Украйна към Полша е намалял. Те обаче могат да се увеличат отново, ако ситуацията в Лвов се изостри.

Междувременно Полша обяви, че ще намали зависимостта на икономиката си от Русия. Тя ще се опита да я „дерусифицира", казва министър-председателят Матеуш Моравецки. За тази цел по думите му трябва да бъдат изградени нови тръбопроводи. Моравецки обяви също така мерки за противодействие на повишаването на цените на храните. Земеделските стопани трябва да бъдат компенсирани за по-високите цени на торовете.

Освен това полското правителство възнамерява официално да поиска мироопазваща мисия на НАТО в Украйна. Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви, че на следващата среща на върха ще бъде представено съответно предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
парите не миришат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
правилното е "Путин продължава / все още / да говори на запада, но без резултат "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Запада е с широко затворени очи: >> https://youtu.be/WoVvgTrOWmY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още