IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна дава тласък на идеята за съвместни облигации на ЕС

Фонд за възстановяване от войната би могъл да действа за постоянно, стига блокът да направи решителна крачка към изграждането на реален фискален съюз

17:44 | 09.04.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanen Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanen Wijngaert/Bloomberg

Пътят към постоянни съвместни продажби на облигации от правителствата на еврозоната ще бъде дълъг и неравен. Инвазията на Русия в Украйна обаче може и да успее да го разчисти, пише Ройтерс.

Конфликтът накара европейските държави да обещаят повече инвестиции в отбраната и развитието на сектора на възобновяемата енергия – разходи, които мнозина твърдят, че ще бъдат покрити най-добре, ако тежестта бъде споделена.

Европейският съюз (ЕС) вече издаде съвместни облигации за фонда за възстановяване на икономиката след пандемията на стойност 800 млрд. евро. Засега блокът не споменава планове да трупа още дългове, нито дали се обмисля подобен фонд да бъде оставен да действа за постоянно.

Идеята за постоянна схема напоследък се обсъжда от пазарите. Мнозина инвеститори започнаха да купуват облигации от страни, които биха спечелили най-много от такава инициатива, като например силно задлъжнялата Италия.

Кристиан Одендал, главен икономист в Центъра за европейски реформи, вижда войната, която Москва нарича "специална военна операция", като своеобразна повратна точка за Европа, дори и перспективите около нея да не са ясни. Това би засегнало европейската интеграция повече, отколкото кризата с COVID помогна за задвижването на съвместен фискален капацитет и общото заемане. И двете бяха немислими преди избухването на пандемията от коронавируса.

Поддръжниците на идеята за постоянен фонд твърдят, че съвместните връзки биха били мощен сигнал за европейско сближаване. Това би издигнало профила на еврото и би разширило европейския пул от ценни книжа с най-висок рейтинг, което ще им позволи да се конкурират с американските облигации като глобални резервни активи.

Само Германия например обещава да похарчи 100 млрд. евро за модернизация на армията. Нуждите от разходи ще са колосални. Ако всички европейски членки на НАТО се ангажират да харчат 2% от БВП за отбрана, общите разходи ще се повишат с една четвърт, което ще е най-големият им ръст от три десетилетия насам. Според BofA това може да изисква още 150-200 млрд. евро комбинирани разходи в еврозоната само през 2022-2023 г.

Прекъсването на руските газови връзки, както планира Европейската комисия (ЕК), може да добави над 130 млрд. евро тази година към вече нажежената сметка за енергоносители на блока, показват изчисленията на Reuters Breakingviews. По-задлъжнелите държави от ЕС няма да са склонни да поемат тези разходи сами.

Аргументът в подкрепа на постоянно действащ фонд за възстановяване от войната в Украйна е, че подобно на COVID-19 войната е екзогенен шок, засягащ всички държави от ЕС, което прави съвместния отговор по-ефективен от поредица от некоординирани национални усилия. Кризата би могла да подейства като катализатор за по-дълбока интеграция, казва Кристоф Ригер от Commerzbank, като допълва, че „капацитетът на съвместния дълг на ЕС става все по-вероятно дългосрочен“.

Франция е страната от ЕС, която най-шумно призовава за нов дълг на ЕС, докато Германия и други, по-богати северни членки на блока се противопоставят на всеки ход към фискален съюз със споделени заеми и разходи.

Според противниците на идеята инструментът „ЕС от следващо поколение“ (Next Generation EU) – фондът за възстановяване от пандемията, продажбите на облигации за който започна миналата година, остава предимно неизползван, като досега са изплатени само 74 млрд. евро. Заемите за фонда ще приключат през 2026 г., а облигациите ще падежират през 2058 г.

Този фонд може и да си остане прецедент, но той не е обикновен инструмент, казва Франческо Пападия, бивш генерален директор на пазарните операции в ЕЦБ, а сега старши сътрудник в Института Брьогел. „(Съвместните облигации) ще бъдат възможни само при изключителни обстоятелства, като сегашните... когато ще се разглеждат като необходимо ефективно средство за справяне с кризата“, допълва той.

Според него все още не е ясно дали войната в Украйна е такава криза.

Анализаторите на ING предполагат, че по-леките видове съвместни заеми биха могли да бъдат по-приемливи за "пестеливите" нации, например по модела на инструмента SURE на ЕС за безработицата.

Поведението на пазара за облигации показва, че съвместният фонд повишава устойчивостта на блока. Спредовете по облигациите на по-слабите държави от Еврозоната, като Италия и Испания, обикновено се увеличават по време на кризи. След инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари обаче спредът по 10-годишните италиански облигации падна с 26 базисни точки.

С други думи, италианските премии намаляват въпреки войната и в момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да намали стимулите, които подкрепят Южна Европа.

Поуката от 2020 г. е, че ЕЦБ може да спре разширяването на спреда, но истински обрат ще има само ако ЕС реши. Това е и пътят Брюксел да убеди инвеститорите и пазарите, че фискален съюз на блока ще бъде осъществен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
В европейската комуна и облигациите са общи, няма как :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Иха - "споделено задлъжняване"! Който най-бързо профука парите печели. После всички заедно ще ги връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не гледай в чинията на по богатите... ЕС ще се разпадне мноооого години след разпада на РФ, който се очертава това десетилетие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
И какво ще стане с тия еврооблизвации, ако ЕС се разпадне? Като знам какви са "умни" нашите политици, накрая в ЕС ще останем само ние и още 2-3 заблудени държавици като например балтийските. Апропо - Италия защо е фалирала, нали има огромна икономика, по-голяма била дори от руската? Странна работа. Само тия 130 МБ за енергоносители заради прекъсването на газовите връзки с Русия поне няма да бъдат профукани - просто защото няма откъде евроиди-0тите да купят газ с тях. Може европолитиците да си купят няколко имения в Патагония, щото скоро ще им се наложи да бягат натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още