IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ неочаквано ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации

Европейският регулатор заложи на гъвкавостта в условията на висока несигурност и инфлация

15:41 | 10.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) отговори на очакванията и заложи на гъвкавостта на фона на рекордно високите цени на петрола, все още ускоряващата се инфлация и продължаващата война в Украйна, която внесе нова вълна от несигурност за икономическите перспективи.

ЕЦБ е първата голяма централна банка, която взима решение за паричната си политика след избухването на войната в Украйна преди точно две седмици.

На своето заседание в четвъртък европейският регулатор изненадващо реши да промени темпа на прекратяване на старата програма за покупка на облигации APP, става ясно от прессъсобщение, публикувано на сайта на ЕЦБ.

Месечните покупки на нетни активи по APP ще са на стойност 40 млрд. евро през април, 30 млрд. евро през май и 20 млрд. евро през юни. "Размерът на покупките през третото тримесечие ще зависи от данните и ще отразява променящата се оценка за перспективите", посочват от ЕЦБ.

На предходното си заседание в началото на февруари ЕЦБ реши покупките през второто тримесечие да са на стойност 40 млрд. евро, а през третото - 30 млрд. евро. От октомври нататък сумата трябваше да се свие до 20 млрд. евро месечно, а малко след прекратяването на програмата финансовата институция планираше да започне да повишава лихвите.

Сега обаче ЕЦБ променя тези планове.

"Ако постъпващите данни подкрепят очакванията, че средносрочните инфлационни перспективи няма да отслабнат след края на APP, Управителният съвет ще премахне програмата през третото тримесечие. Ако тези перспективи се променят и финансовите условия станат по-несъвместими с последващия напредък по целта за 2% (на инфлацията), имаме готовност да ревизираме графика за нетните покупки като размер и/или продължителност", посочват от централната банка.

Ходът е изненадващ, тъй като пазарите и анализаторите очакваха ЕЦБ да се въздържи от вземането на големи решения за паричната си политика. В същото време този ход оставя доза гъвкавост за ЕЦБ.

Освен това ЕЦБ възнамерява да продължи да реинвестира плащанията по облигациите по APP с изтекъл матуритет за удължен период от време след датата, на която реши да увеличи основните лихвени проценти.

На заседанието си в четвъртък ЕЦБ реши да остави основните лихви без промяна.

"Всякаква промяна в основните лихви ще се случи известно време след края на покупките по APP и ще е постепенна", уверяват от ЕЦБ. За сравнение - на предходното си заседание регулаторът посочи, че ще прекрати тези покупки "малко преди" първото лихвено повишение.

Плановете за пандемичната програма за покупка на облигации PEPP остават без промяна  - схемата трябва да приключи до края на март 2022 г.

Решението на европейския регулатор не е изненадващо - рязкото покачване на цените на петрола, продължаващата война в Украйна и възможността от прекъсването на руските доставки на газ внесоха голяма несигурност относно икономическите перспективи и предизвикаха опасения относно възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Ще се прострелям в крака... Заглавието: ЕЦБ неочаквано ускори ....Първия ред от статията : (ЕЦБ) отговори на очакванията ... ДА обобщя нивото на журанлиста. ЕЦБ неочаквано, оправда очакванията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Инфлацията ще се засили и от там времето на ниските лихви приключва още по бързо,да се готвят тези с ипотеките дето до оня ден щракаха с пръсти и купуваха имоти все еднно света ще свърши.Сега джоба им ще бъде ударен освен от инфлацията и от поскъпването на заемите им ,прозореца се затваря скоростно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още