IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата несигурност може да принуди ЕЦБ да заеме позиция на изчакване

Според анализатори инфлацията в еврозоната е предизвикана от външни шокове и затова ЕЦБ може да си позволи да отложи взимането на по-големи решения

12:47 | 10.03.22 г. 3
<p>
	<em>Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да заеме позиция на изчакване след края на заседанието си в четвъртък - точно две седмици след като руският президент Владимир Путин даде началото на наречената тогава от него "военна операция" в Украйна, пише CNBC.

Оттогава финансовият свят премина през драматични промени - цените на петрола и газа нараснаха значително, а акциите на европейските банки изтриха почти изцяло ръстовете си от миналата година.

Като цяло ситуацията е изключително непредвидима. Единственото сигурно нещо е, че инфлацията ще продължи да се ускорява и икономическият растеж ще бъде засегнат от проблемите с веригите на доставки и високите цени на суровините.

На този фон се очаква ЕЦБ да заеме позиция на изчакване.

"Цената на енергията и инфлацията ще се покачат, ако растежът отслабне", написа в своя бележка анализаторът, следящ ходовете на ЕЦБ в Natixis, Дирк Шумахер. "Понеже към момента е несигурно колко голям ще се окаже този "стагфлационен шок", очакваме ЕЦБ да вземе решение за позиция на изчакване на заседанието си през март", написа Шумахер.

Икономика, преминаваща през фаза на стагфлация, е такава, при която са налице ускоряваща се инфлация и намаляваща активност. За пръв път феноменът бе наблюдаван през 70-те години на миналия век, когато шокът от поскъпването на петрола доведе до продължителен период на по-високи цени на суровината, но и на рязко намаляващ ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Последните данни на Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната през януари е била 5,1%, а през февруари отново се е ускорила, доближавайки 6 на сто - това е три пъти над целевото равнище на ЕЦБ за 2%. Инфлацията вероятно ще се влоши, докато цените на газа достигат исторически върхове, а Путин заплашва да спре доставките на газ в отговор на санкциите на запада.

"ЕЦБ все още има едно голямо предимство пред Федералния резерв на САЩ. Влошаващата се инфлация в еврозоната е предизвикана единствено от външни шокове върху доставките, а не от други фактори, които могат да бъдат контролирани от банката", коментира главният икономист в Berenberg Холгер Шмидинг. "В резултат на това ЕЦБ може да си позволи да отложи някои от по-големите решения, докато перспективите не се прояснят", допълни експерът.

Колкото до лихвените повишения, мнозинството от икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват първото увеличение да се случи в следващите месеци. Към момента обаче няма консенсус за това кога ЕЦБ ще прекрати старата си програма за покупка на облигации APP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Сега държавните дългове в еврозоната са последица от лошия начин на емитиране на евра.Ако не се допускаше европейската парична грешка, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Газта (евтината) отдавна свърши, а балона толкова се е издигнал във въздуха, че от огромната скорост с която се движи надолу ще се разпадне още преди да стигне земята. Елита на европа ще се принуди да изхвърли безброй хрантутници качили се на борда на евро балона за да може той да олекне и да се избегне катастрофата. За момента тая идея не е узряла, но скоро кораба ще започне да се разпада и тогава ще се реже яко, надявам се да е от работещите, защото вече са на изчезване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
tetris12
преди 2 години
Ако Европа не може да понесе 0.25 повишение май се носи като балон с топъл въздух, на който газта скоро ще свърши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още