IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Високата инфлация през февруари е негативна изненада

Рускатa инвазия в Украйна ще повлияе на икономическия растеж на Европа, смята зам.-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос

16:05 | 02.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Следващата седмица предстои ЕЦБ да проведе заседание, на което да вземе решение за размера на лихвените проценти. Очакванията на пазарите са европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта едва през септември, докато първоначалните очаквания бяха това да се случи през юни. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Следващата седмица предстои ЕЦБ да проведе заседание, на което да вземе решение за размера на лихвените проценти. Очакванията на пазарите са европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта едва през септември, докато първоначалните очаквания бяха това да се случи през юни. Снимка: Bloomberg L.P.

Руската инвазия в Украйна ще натежи на икономическия растеж на Европа, а данните за високата инфлация в еврозоната през февруари са негативна изненада. Такова мнение изрази заместник-гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

"Очакванията са конфликтът, от страна на макроикономиката и доверието, да има влияние върху инфлацията и по-ниския растеж“, каза Де Гиндос. „Най-значителният ефект в бъдеще е голямата тежест на Русия на енергийните пазари“, допълни банкерът, който предупреди, че все още е твърде рано да се оценят цялостните последици от войната в Украйна.

Данните на европейската статистическа служба Евростат показаха в сряда, че инфлацията в еврозоната е достигнала рекордно равнище за четвърти пореден месец, равнявайки се на 5,8% през февруари. Де Гиндос коментира статистиката, като заяви, че това е „негативна изненада“ за банката.

Той посочи, че санкциите от страна на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, като замразяването на резервите на Руската централна банка и блокирането на руските банки от международната платежна система SWIFT, ще окажат неблагоприятно влияние върху руската икономика.

"Ще има видимо влияние, особено замразяването на активите на Руската централна банка, което на практика е безпрецедентна мярка, и изключването от SWIFT системата (...) също ще е важно“, коментира банкерът по време на финансово събитие в Испания.

Той обясни, че и другите санкции като ограниченията върху търговия, използването на въздушните пространства и замразяването на активите на руските олигарси ще натежат върху руската икономика.

Следващата седмица предстои ЕЦБ да проведе заседание, на което да вземе решение за размера на лихвените проценти. Очакванията на пазарите са европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта едва през септември, докато първоначалните очаквания бяха това да се случи през юни.

Прогнозите са за повишения от общо 30 базисни пункта до края на годината, или това са три повишения в размер на 10 базисни пункта. Това е понижение спрямо очакванията от миналата седмица за 35 базисни пункта повишение и за 50 базисни пункта само пред няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Чакайте малко, нали за постигането на проинфлационните цели се борим вече 2-3 петилетки? Нали затова положихме толкова много усилия, че да постигнем и задминем целта от поне 2% инфлация? А сега като постигнахме и преизпълнихме проинфлационната цел го даваме скромно? Нека да се радваме за постигнатите проинфлационни цели, защо да не се радваме? Толкова труд и пот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Русия е виновна за инфлацията в ЕС - тя е напечатала толкова много евра, че се е оляла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още