IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: ЕЦБ не трябва да спира стимулите, преди да оцени последиците от войната

Необходимо е да се гарантират "благоразумие и възможност за опции", предупреди управителят на Финландската централна банка

11:42 | 02.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да отдели достатъчно време, за да направи необходимата оценка на ефектите от войната в Украйна, преди да продължи с прекратяването на пандемичната си подкрепа за икономиката. Това заяви членът на Управителния съвет на регулатора Оли Рен.

Според Рен, който е управител на Финландската централна банка, няма нужда от допълнителни стимули, като се има предвид силното възстановяване на континента и подсилването на пазара на труда. Вместо това е необходимо да се гарантират „благоразумие и възможност за опции“, за да не се окаже, че затягането ще предизвика рецесия, коментира той.

„Посоката на нормализиране все още – по мое мнение, е подходяща“, каза той пред Bloomberg. „Икономическото възстановяване е относително силно и заетостта расте. Но като се има предвид новата ситуация, трябва да отделим време за размисъл, що се отнася до скоростта и начина на постепенно нормализиране на паричната политика“, каза гуверньорът.

Пазарите вече залагат на увеличаване на лихвите през март 2023 г., като само преди месеци прогнозираха, че ще има две увеличения от по четвърт процентен пункт до края на годината.

На ниво от 5,1% - повече от двойно на целта от 2%, инфлацията в еврозоната може още да се ускори, ако сраженията в Украйна попречат на доставките на енергия. Има и опасения, че икономическият растеж може да бъде засегнат, ако потребителските разходи бъдат притиснати от растящите цени.

„При такава ситуация обикновено е по-добре да се изчака с решенията, докато погледът се изясни, така че да се предотврати нанасянето на вреди“, който е сред по-умерените членове на УС, що се отнася до затягането на паричната политика. „Рискуваме забавяне или дори рецесия в Европа, ако действаме преждевременно“, допълни той.

До миналата седмица ръководството на ЕЦБ планираше да използва следващата среща да затвърди отстъплението си от допълнителната подкрепа, като някои от членовете му дори защитиха идеята за увеличение на лихвите още тази година. Този дебат обаче бе поставен на пауза заради инвазията на Русия в Украйна.

„Не бих бил много ентусиазиран да коментирам кога ще е първото увеличение на лихвите", каза Рен. Той допълни, че след като бъде отделено време за размисъл, ще се стигне и до обсъждането на това кога е подходящият момент за увеличения.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди да не се правят прибързани заключения, като в същото време обеща, че банката ще предприеме „необходимите действия“, за да гарантира ценова и финансова стабилност в блока.

Рен предупреди, че е необходимо да се поддържа стабилност, като се има предвид значителното разминаване в доходността по държавните облигации на различните страни в еврозоната, както и да се гарантира, че паричната политика е ефективна навсякъде в региона.

По думите му паралелното съществуване на пандемичната програма за покупка на активи и редовната такава се е доказало ефективно и уместно по време на криза.

„В паричен съюз като еврозоната е важно да имаме и двата инструмента в арсенала си – дори и да не трябва задължително да ги използваме постоянно“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Не знам дали си забелязал че до 2020 преди ковиса ецб и фед печатеха умерено в сравнение с 2020 до 2022 когато избухна ковид. С това обяснявам въпроса ти как преди 2020 не е имало инфлация. От 2020 до сега те напечатиха двойно отколкото в периода 2009 до 2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
ЕЦБ я прави тази нфлация. Те печатат яко евра и затова се получава инфлация...Ролята на ЕЦБ не е да защитава населението, а да печати евра ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Мда, а междувременно за 1 година еврото е паднало 10 процента спрямо юана. С оглед на дългосрочните договори, които Китай си осигури за множество суровини с Русия, да не се чудите кой е големия печеливш икономически и геополитически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Преди малко излезнаха данните за инфлацията в ЕС, ами чакаха 5.3%, а се оказа 5.8%. Какво ще направят ЕС и ЕЦБ по въпроса с защитата на населението си от тази растяща инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
оли гоф рен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Ами разбира се, не трябва да бързаме да спираме стимулите. Нищо че инфлацията вече гони 2-цифрените нива и сега с новите цени на горивата от послецните дни сигурно ще я мине тази граница. Нищо, че стимулите се раздават обикновено по доста неведоми пътища и резултата от тях е меко казано съмнителен. Русия може да не победи, но ЕС яко може да се простреля в крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още