fallback

Какво следва от искането руският газ да бъде плащан само с рубли?

Повечето договори на "Газпром" са в евро или долари и за да бъде сменена валутата, трябва да бъдат предоговорени

15:00 | 24.03.22 г. 24

В сряда (23 март) руският президент Владимир Путин изненада света с нареждането си "враждебните" към Русия държави да плащат за руския природен газ само в рубли. Ройтерс анализира какво следва от този ход.

Една от най-вероятните причини за искането за плащане в рубли е желанието на руската администрация да смекчи малко финансовите санкции, които наложи Западът. От началото на военната инвазия в Украйна руската рубла загуби около 85% от стойността си спрямо щатския долар. След анонса на Путин руската валута спря свободното си падане и дори записа лек ръст на световните валутни пазари.

Русия, Китай, Иран и други държави, на които са въведени санкции от САЩ, всъщност пострадаха много от доминацията на щатския долар на валутните пазари. В дългосрочен план, ако искането на Русия бъде прието и ролята на долара в международната търговия отстъпи на валути като китайския юан, индийската рупия или руската рубла, това би създало известни предизвикателства относно финансовите разходи и лихвите в САЩ.

По данни на Rystad Energy почти всички договори на "Газпром" са в евро или долари. На този етап не е много ясно дали компанията ще може да проведе нужните преговори, за да се извърши промяната в начина на плащанията. Владимир Путин нареди на 23 март на компанията да предоговори условията, но при запазване на другите параметри, включително и обем на доставките.

Това най-малкото би отнело известно време, за да се случи - защото по договорите има две страни и ако едната от тях откаже да приеме исканията на другата, какво следва - разтрогване на договорните отношения, посочва Тим Харкуорт от Института за публична политика и управление в Сидни.

Затова и според анализатори анонсът на Путин не е много сериозен. Вероятно целта му е да повиши временно стойността на рублата на валутните пазари и да оскъпи природния газ на европейските пазари, което вече беше постигнато.

Търговията с газ е много волатилна в последните седмици. Справка в нидерландската газова борса TTF показва, че априлските доставки на природния газ поскъпнаха до средна цена от 117 евро за мегаватчас, спрямо 98 евро за мегаватчас ден по-рано. Търговията днес (24 март) обаче се успокои и цената плавно тръгва надолу.

Всеки ден страните от ЕС плащат между 200 млн. и 800 млн. евро за покупката на природен газ. По данни на Центъра за проучвания на енергетиката и чистия въздух (CREA) от началото на войната в Украйна страните от общността са платили към 19 млрд. евро за енергоресурси от Русия, като само за природен газ сметката е почти 12 млрд. евро.

Преминаване към плащане в рубли би означавало потребителите на руския газ да държат рубли като част от валутните резерви в централните банки или да ги купуват от свободния пазар.

По време на брифинг в Министерския съвет българският енергиен министър Александър Николов беше категоричен, че България има начин да плати за газа, дори и в рубли. Той допълни, че подобен сценарий е бил дискутиран и страната е подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още