fallback

Търг на "Роснефт" пропадна заради искането за плащане на петрола с рубли

Въпреки ниската цена не се намери купувач на руския петрол в Европа

10:09 | 26.04.22 г. 6

Търг на "Роснефт" в Европа е пропаднал, след като компанията поиска плащане на петрол в рубли, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Агенцията посочва, че сега компанията ще се опита да намери пазари на Изток на своя бленд "Уралс".

Според източници на Ройтерс целта на този търг е официално да бъде заявено желанието на "Роснефт" да ѝ бъде заплащано в рубли за петрола и целта е била изпълнена.

По данни на Bloomberg руският петролен гигант е предложил 5,1 млн. тона, или 37 млн. барела петрол с доставка през май и юни. Интерес към тях в Европа обаче няма, а засега Русия няма голям успех в намирането на нови пазари. Единственият желаещ на този етап е Индия, която купува два пъти повече руски петрол отпреди, допълва още агенцията. Китай също не осъди официално войната, която започна Русия в Украйна и е потенциален купувач на руския петрол.

На този етап от "Роснефт" не коментират информацията.

Междувременно Bloomberg съобщава, че в Европа пристигна американският танкер Vessel Solana с около 2 млн. барела петрол. За първи път от шест години европейско пристанище посреща толкова голям танкер - обикновено танкерите са с вместимост между 600 хил. и 1 млн. барела петрол.

Още от март западни петролни компании започнаха да отказват покупката на руски петрол заради репутационни проблеми, които носят тези покупки. В допълнение и САЩ, и Великобритания наложиха ембарго на руския петрол, а очакванията са, че ЕС също готви санкции в този сектор, макар че вероятно няма да бъде пълна забрана за покупката на руската суровина.

Москва поиска от "враждебните държави", към които причислява и целия ЕС, да плащат в рубли и за природния газ, а в противен случай доставките ще бъдат спрени. Европейската комисия (ЕК) анализира това предложение и първата неофициална позиция е, че то нарушава санкциите. Според медийни публикации обаче все пак може да бъде намерен начин да се изпълни изискването на Кремъл, без да се отслабват санкциите срещу страната, въведени заради военната инвазия в Украйна.

Като цяло в плановете на Русия са да изнася по 2,06 млн. барела на ден през май. Това е малко под нивото, записано през април, но и съществено над 1,5-те млн. барела, които страната продаде през май 2021 г. Пазарите с интерес ще следят дали ще се намери купувач на тези количества петрол.

Цената на сорта "Уралс"на борсата в Санкт Петербург тази сутрин е 76,40 долара за барел, спрямо над 106 долара за европейския сорт Брент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още