fallback

Полша наложи санкции на "Газпром" и руски олигарси

Страната няма да плаща за руския природен газ с рубли

16:10 | 26.04.22 г. 6

Полша наложи санкции на 50 руски компании и олигарси заради войната в Украйна, съобщава Ройтерс. Сред тях са газовият гигант "Газпром", както и производителят на торове Akron и компаниите за търговия с въглища SUEK Polska и KTK Polska.

В Полша "Газпром" притежава миноритарен дял от газовата компания EuRoPol Gaz, както и участъка от газопровода "Ямал".

В списъка на полското правителство влизат още и Михаил Фридман, който е съсобственик на Alfa Bank, както и Олег Дерипаска и основателят на Kaspersky Евгений Касперски.

Всичките 50 физически и юридически лица имат реален бизнес в Полша, коментира вътрешният министър на страната Мариуш Камински по време на пресконференция. Техните активи в Полша ще бъдат замразени, а за физическите лица има и забрана за влизане в страната.

Камински допълни, че списъкът със санкциите ще се разширява.

По време на конференция в Катовице Пьотр Наимски, специален представител на правителството, отговарящ за енергийната инфраструктура, коментира, че Полша няма да плаща за руския природен газ с рубли. "Различните възможности и рискове бяха обсъдени и сме готови за тях", коментира той и допълни, че това включва и спиране на доставките от страна на Русия.

От години Полша опитва да се откаже от руския природен газ и вече съобщи, че няма да поднови дългосрочния договор за доставка с "Газпром", който изтича в края на годината. Една от опциите на страната е газопроводът Baltic Pipe, чието строителство се ускори в последните месеци. Очаква се тръбата, по която ще се транзитира природен газ от Норвегия, да заработи още тази есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още