IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания възобновява строителството на газопровода Baltic Pipe

Работата по газовата връзка беше спряна за 33 месеца заради опасения за щети върху околната среда

16:23 | 01.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Строителството на газопровода Baltic Pipe в датските териториални води е възобновено, съобщава датският мрежови оператор Energinet, цитиран от Ройтерс. Газопроводът трябва да свърже Полша с норвежките газови находища.

Целта на този проект е намаляването на зависимостта на полската икономика от руския природен газ. Разчитайки на тази газова връзка, Варшава коментира преди време, че може и напълно да се откаже от договори с "Газпром".

Полша потребява около 20 млрд. куб. метра газ годишно, като половината от това количество идва от Русия. Страната има дългосрочен договор с "Газпром", който изтича в края на тази година, но не планира да го продължава.

Строителството на Baltic Pipe обаче беше спряно през пролетта на 2019 година заради опасения за въздействието на тръбите върху околната среда и защитени видове мишки и прилепи. Сега, след 33 месеца, работата по него продължава, след като Energinet получи одобрение от властите в Дания.

Очакванията са газопроводът да бъде въведен частично в експлоатация преди новия отоплителен сезон в Европа, а в пълен капацитет от 10 млрд. куб. метра до началото на 2023 година. Това означава, че датата за въвеждане в експлоатация ще бъде забавена само с три месеца.

Европа в момента търси начини за диверсифициране на газовите доставки на фона на инвазията, която започна Русия срещу Украйна. Опасенията са, че заради ожесточаване на санкциите Москва може да спре да продава природен газ, а страните от ЕС са до голяма степен зависими от суровината, идваща от Русия.

Заради очакваната криза Литва ще пусне в експлоатация по-рано от очакваното газова връзка, която дава достъп на Полша до терминал за втечнен газ. Съоръжението ще заработи на 1 май 2022 година, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Щетите от кремълското джудже са по-смрадливи, първо да натикаме Рашастан в Сибир, после пак екологията, няма да избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Нема нужда, Френския чуждестранен легион вече се записа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Хм, така е ватников - ходя където си зная. На теб ти напомням, че наскоро Зеленски обяви създаването на чуждестранен легион, в който могат да постъпват граждани на други държави желаещи да помогнат в борбата срещу руснаците. В тази връзка ти предлагам да се запишеш в този легион за да превъплатиш омразата си към руснаците в реално противодействие. Да се видиш колко струваш, както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Знаеш вече къде да отидеш. ====>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
По-спокойно, ватников. Избърши си пяната и си приеми медикаментите. Вече не ти се разбира какво искаш да кажеш. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти си гледай кремълските ти господари, че скоро ще ядат само...руский корабль, *** нax*й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
0pk
преди 2 години
А, що така тия щети върху околната среда рязко завиха у лево? Няма ли я Гретхен да даде ясно ставновище за миграционния път на прилепите, мишките и морските костенурки или тя вече им е начертала друг по-екологичен маршрут?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още