IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша спира вноса на руски въглища до месец, а на петрол - до края на 2022 г.

Още преди месеци Варшава съобщи, че няма да подпише нов дългосрочен договор с "Газпром"

14:52 | 30.03.22 г. 2
Полша спира вноса на руски въглища до месец, а на петрол - до края на 2022 г.

Полша предприема сериозни стъпки за ограничаване на енергийната си зависимост от вноса на руски енергоизточници, става ясно от коментари на полския премиер Матеуш Моравецки, цитирани от АР. До края на април Варшава ще спре да внася руски въглища, а до края на годината - и руски петрол.

Полша отказа да продължи своя дългосрочен договор с "Газпром", чийто срок изтича в края на тази година. Страната ще разчита на газа от Baltic Pipe, чието строителство беше ускорено, както и на втечнен газ от Катар, САЩ и Норвегия.

По време на брифинга полският премиер призова и другите страни от ЕС да преприемат активни стъпки за намаляване на зависимостта си от Русия. Москва използва парите от енергоресурсите, за да подхранва своята военна машина и това трябва да спре, допълни Моравецки.

Намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива ще предприеме и Германия. Страната планира да спре покупките на руски газ от 2024 г., а още от средата на тази година ще се откаже от руските въглища и ще намали наполовина вноса на петрол.

Междувременно Берлин активира от днес (30 март) и кризисния си план за енергийните доставки на фона на заплахите на Русия за спиране на газовите доставки, ако "Газпром" не получи плащанията за суровината в рубли. Страните от ЕС, включително и България, заявиха, че няма да изпълнят искането на Москва за промяната на начина на заплащане за руския природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Полша спира вноса на руски въглища до месец, а на петрол - до края на 2022 г. == пу, пу, да не им е уроки. И никога повече да не дръзват да купуват!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Европа продължава с ритуалното самоубийство в името на големият побелял вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още