IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока води до нов сблъсък между Полша и ЕС

Поскъпването на квотите въглеродни емисии увеличава приходите за националните правителства в общността и те могат да се ползват за компенсации за скъпия ток

13:15 | 17.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на електроенергията стана причината за нов сблъсък между Полша и европейските институции, пише Politico. Европейското издание посочва как полските компании за комунални услуги, в повечето случаи държавни, намериха удобния виновник за скъпата електроенергия - Брюксел и схемата за търговия с емисии (ETS).

Лобистката група TGPE наводни Полша с билбордове, които обясняват точно това - разходите за търговия с емисии заемат голям дял от сметките ни за електроенергия. "Европейските такси, свързани с климатичните зели, са повече от 60% от разходите за производство на електроенергия", е написано на билбордовете и внушението се допълва с: "Климатичната политика на ЕС = скъпа енергия, високи цени".

Отговорът на ЕС е един същ от известно време - зелените политики намаляват зависимостта на Европа от вносните енергоизточници, които са реално в основата на високите цени. Схемата ETS е отговорна само за около 20% от сметките за електроенергия.

Поскъпването на квотите за въглеродни емисии реално носи повече приходи от продажбите за националните правителства, в случая с Полша през 2021 година приходите от продажбата на квоти са в размер на 4,7 млрд. евро. Тези средства могат да бъдат ползвани за намаляване на негативните ефекти от процеса по позеленяване на сектора.

В допълнение и въглищните централи в Полша записват съществен ръст на печалбите заради високите цени на електроенергията, която произвеждат.

Правителството е отговорно за разпределяне на допълнителните средства, които се генерират заради енергийната криза, и от него трябва да се търси отговорът за компенсации за потребителите, коментира комисарят по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

За него една от причините за високите разходи за енергия е фактът, че Полша реално не прави достатъчно за декарбонизацията.

Електроенергията вероятно е просто още една тема за сблъсък между Полша и ЕС. Премиерът Матеуш Моравецки коментира преди седмица, че около половината от цената на електроенергията се формира заради европейските политики. Той, заедно с бившия чешки премиер Анреаш Бабиш, настояваха за промени в ETS на последния Европейски съвет за 2021 година.

Цената на въглеродните емисии се утрои за последните месеци и достигна ниво от 90 евро за тон. Това е сериозен проблем за държави, които разчитат на изкопаеми горива, като например въглища, за производството на електроенергия. Полша е една от страните в ЕС, които разчитат основно на въглищата в своя енергиен микс.

Рекламните послания в билбордовете всъщност показват фундаменталните проблеми на полската енергетика, пише Forum Energii, базиран във Варшава мозъчен тръст.

В разразилата се полемика в Полша вицепремиерът Яцек Сасин направи ход назад. "Вярно е, че делът на разходите за климатичните политики в крайната сметка е 30%. Но това все още е голям дял", коментира той.

Но дали това е достатъчно, след като поляците са така активно "бомбардирани" от кампанията, обвиняваща ETS за цената на тока?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, изведнъж поляците кефели? А като показват среден пръст на тоя от снимката ти, пак ли те кефят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
"намериха удобния виновник за скъпата електроенергия - Брюксел и схемата за търговия с емисии (ETS)."А кое, Русия ли трябва да е виновна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Квотите въглеродни емисии... Остап Бендер би се поболял от завист за така измисления сравнително честен начин за припечелване на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
v_tin
преди 2 години
Поляците и орбан кефят. За съжаление нашите генерали са си бибитковци , които като им свирнат от козяк или брюксел козируват на секундата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още