fallback

Москва: Рисковете от ядрена война трябва да бъдат сведени до минимум

Трябва да бъде предотвратен всеки въоръжен конфликт между ядрените сили, твърди представител на руското външно министерство

17:47 | 30.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател

Русия вярва, че рисковете от ядрена война трябва да бъдат сведени до минимум, както и че всеки въоръжен конфликт между ядрените сили трябва да бъде предотвратен, заяви днес представител на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Владимир Йермаков, ръководител на отдела за неразпространение на ядрено оръжие към ведомството, твърди, че ядрените сили трябва да се придържат към логиката, изложена в официалните документи, насочени към предотвратяване на ядрена война.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза, че Западът не трябва да подценява повишените рискове от ядрен конфликт, свързан с Украйна. По-късно Съединените щати казаха, че не вярват, че съществува заплаха Русия да използва ядрени оръжия, въпреки ексалацията в реториката на Москва.

Йермаков е цитиран да казва, че водещите ядрени държави трябва да се придържат към залегналото в документите, които са създали заедно, предава Ройтерс.

Той визира съвместното изявление, публикувано през януари от Русия, Китай, Великобритания, Съединените щати и Франция, в което петте страни - които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - се съгласяват, че по-нататъшното разпространение на ядрени оръжия и потенциална ядрена война трябва да се избягват.

„Рискът от ядрена война, каквато никога не трябва да бъде започвана, трябва да бъде сведен до минимум, по-специално чрез предотвратяване на всеки въоръжен конфликт между ядрените сили“, посочва Йермаков, цитиран от ТАСС. „Русия ясно следва това разбиране“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още