IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на ядрени ракети и бомби ще надхвърли 126 млрд. долара до 2030 г.

Най-активни ще са купувачите от Азиатско-Тихоокеанския регион и най-вече Индия, Пакистан и Китай, които укрепват ядрения си арсенал, според доклад

17:17 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалният пазар на ядрени ракети и бомби ще надхвърли 126 млрд. долара в рамките на десет години, до 2030 г., което е почти със 73% повече в сравнение с 2020 г. Това показват данни, публикувани в доклад на Allied Market Research, предава Ройтерс.

Стойността на пазара ще скочи със 72,6% от близо 73 млрд. долара през 2020 г., изчислява компанията.

През 2020 г. преразпределението на средства за подкрепа на здравния сектор заради коронавируса сериозно са засегнали отбранителния сектор, посочва се в доклада. Войната на Русия в Украйна обаче стимулира военните разходи.

Засилването на геополитическите конфликти и по-големите военни бюджети вероятно ще повишат годишните бюджети за отбрана с общ годишен темп 5,4% до 2030 г., посочва се в доклада.

Президентът на САЩ Джо Байдън миналата седмица поиска рекорден бюджет за национална отбрана в мирно време, който ще даде приоритет на модернизирането на ядрената "триада" от подводници с балистични ракети, бомбардировачи и ракети за наземно базиране, припомня Ройтерс.

Докладът прогнозира, че търсенето на малки ядрени бойни глави, които могат лесно да бъдат разгърнати чрез самолети и наземни ракети, ще стимулира по-бърз растеж в тези сегменти, въпреки че балистичните ракети, изстрелвани от подводници (SLBM), представляват една четвърт от пазара през 2020 г.

Северна Америка доминира над половината от световния пазар през 2020 г., но в доклада се прогнозира, че най-бърз растеж ще бъде отчетен в Азиатско-Тихоокеанския регион и най-вече Индия, Пакистан и Китай, които укрепват ядрения си арсенал.

„Международните договори и консорциуми обаче възпрепятстват ядрените опити“, посочва се в доклада.

Според прогнозата нарастващото влияние на договорите за неядрено разпространение и националните усилия трябва да увеличат броя на бойните глави, които се съхраняват или очакват демонтаж.

Активните оръжия обаче представляват най-голям дял - повече от две трети, от пазара през 2020 г. заради инвестициите в ядрен арсенал.

Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ в началото на годината излязоха със съвместно изявление, в което казват, че не може да има победители в ядрена война и тя трябва да бъде избягвана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още