IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски военен стратег: Моралът на руснаците е сринат

Джефри Едмъндс смята, че Русия ще се провали и със завземането на Донбас, но предупреждава, че конфликтът може да ескалира

18:46 | 28.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Разрушени сгради в Мариупол. <em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Разрушени сгради в Мариупол. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Според американския военен стратег Джефри Едмъндс новата руска стратегия, която се фокусира върху отделянето на отделни части от Украйна, има малък шанс за успех.

Едмъндс е експерт по Русия в мозъчния тръст CNA - организация с нестопанска цел за проучвания и анализи в Арлингтън, Вирджиния, сред чиито клиенти е и Министерството на отбраната на САЩ.

Самият Едмъндс е служил две десетилетия в американската армия, а преди това е съветвал Белия дом по въпросите за Русия като директор на Съвета за национална сигурност. В ЦРУ е работил като военен анализатор. В интервю за Handelsblatt той обяснява защо Русия няма да нахлуе в други държави и защо опасността от ескалация все пак се увеличава.

Едмъндс казва: „Съмнявам се, че Путин ще успее с новата си стратегия в Украйна“. Той не смята, че логистиката в Донбас е малко по-лесна за Русия и че руската армия е консолидирала командните си структури. Но не бива и да се забравя „колко кървави" бяха първите седмици в Украйна за Русия.

„Развитието на ситуацията в Донбас също е доста лошо за руснаците. През последните няколко дни те почти не са спечелили позиции", отбелязва военният стратег. „И със сигурност не разполагат с войски, за да обкръжат украинските сили там“.

Положението на руснаците е „много по-лошо, отколкото повечето хора си мислят", казва американецът. Според него на Русия ще ѝ трябват от пет до десет години, за да се възстанови от загубите, без да се отчитат пълните последици от санкциите.

В момента в Донбас Русия работи с разпръснати части. „Моралът се е сринал. Инерцията се губи", обяснява Едмъндс. „Далеч не е сигурно, че Русия може да постигне дори новата си ограничена цел“, пояснява той.

Едмъндс отхвърля и аргумента, че по-откритият терен в Донбас може да улесни победата на руснаците. Теренът не е толкова по-различен от този на север, казва той. Както в северната част на Киев, така и в Донбас има много населени места. Освен това с настъпването на пролетта дърветата отново започват да се раззеленяват, което улеснявало прикритието за украинските войници.

Ето защо Донбас не трябва да бъде на масата за преговори в този момент, смята Едмъндс. „Не мисля, че и украинците биха били склонни да го направят", отбелязва той.

Едмъндс не вярва в трета световна война, ако дефинираме световната война като война, в която участват почти всички страни по света. Според него е малко вероятно да се стигне дотам, защото важни страни като Китай не участват в конфликта. „Но има значителен шанс това да прерасне в конфликт между Русия и НАТО", смята военният анализатор. „И ако това се случи, то ще е от отчаяние от страна на Русия“.

„Вероятността Путин да изостри ситуацията до конфликт между Русия и НАТО, за да накара НАТО да се отдръпне още повече от Украйна, е около 40%", казва той, като посочва, че според други колеги вероятността за това е по-близо до 20%.

Едмъндс не вярва непременно в мащабна война. Но е вероятно Путин да атакува конкретна цел в Полша например. Това ще доведе до задействане на член 5 и Путин ще се опита да принуди НАТО и косвено Украйна да преговарят, ако Западът не иска да ескалира конфликта.

От друга страна, Едмъндс не вярва в инвазията в други страни. „Путин не може да нахлуе в Прибалтийските държави. И няма как да нахлуе в Полша. Той няма с какво да нахлуе там", убеден е военният експерт. Руската армия е загубила 20 до 25 процента от бойните си машини. „От военна гледна точка това е невероятно висок дял", казва Едмъндс.

По думите му няма никакъв смисъл Путин да напада страна от НАТО сега: „Ако украинците могат да победят руснаците толкова лесно, то руснаците пък съвсем няма да могат да се справят с НАТО". „Представете си само какво би могло да направи НАТО с цялата тази разузнавателна информация, ако алиансът разгърне пълния си потенциал. Русия няма да има никакъв шанс", отсъжда Едмъндс.

Въпреки това той не вижда причина Западът да седи със скръстени ръце. „Това го прави (Путин) по-опасен", предупреждава той. При традиционния сценарий Русия срещу НАТО щеше да има много конвенционални предпоставки за това какво може да се случи преди заплахата с ядрено оръжие. В този случай това вече не е даденост, тъй като в момента Русия не разполага с убедителна конвенционална възпираща сила и затова Москва прибягва директно до ядрената заплаха.

„Ако руснаците продължават да губят, както досега, те все повече ще говорят за ядрени оръжия", убеден е Едмъндс. „Но не можем да позволим това да ни сплаши, защото в противен случай се поддаваме на ядрен шантаж и узаконяваме това за в бъдеще". Освен това всички страни искат да предотвратят ядрена война, сигурен е американецът.

Едмъндс не вярва, че Путин ще нахлуе в Молдова или в доминираната от Русия част на Приднестровието: „Те няма да нахлуят в Приднестровието. Те дори не могат да стигнат до Одеса“, казва той.

Ако нападнат друга държава извън НАТО, алиансът трябва да се придържа към предишната си стратегия за обмен на информация и доставка на оръжия, но не и за водене на бойни действия, пояснява експертът.

А какво ще покаже Путин на своя народ на 9 май, в Деня на победата над Германия във Втората световна война? „Путин няма да може да обяви победа на 9 май", убеден е Едмъндс. „Но той би могъл да изостри реториката и да обяви, че това е конфликт между Русия и Запада, и да накара населението да се настрои на тази вълна - че Русия трябва да направи повече, за да спечели конфликта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
ЛОНДОН, 01.05.2022 21:50 (БТА) Проруски *** водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург, откъдето взимат на прицел западни лидери и разпространяват пропагандата на Кремъл относно Украйна. Това заяви днес британското правителство, което е поръчало и проучване на случая, предаде Франс прес. Източникът на сведенията не се съобщава от съображения за сигурност. Те се съдържат в доклад, в който се показва как Кремъл използва фабрика за ***, за да разпространява лъжи в социалните мрежи и в коментари в сайтове, които са с голяма аудитория, казва британското министерство на външните работи в изявление. Според текста тази руска кампания за дезинформация е замислена, за да се манипулира международното обществено мнение относно руската война в Украйна. В рамките на кампанията проруски агенти наемали *** в "Телеграм", на които се плащало, за да взимат на прицел в социалните мрежи акаунти на медии и западни лидери и да разпространяват прокремълската пропаганда. "Не можем да позволим на Кремъл и на неговите фабрики за *** да нахлуват в нашето онлайн пространство с техните лъжи", заяви британската външна министърка Лиз Тръс. "Британското правителство е алармирало своите чужди партньори и ще продължи да работи със съюзниците и с онлайн платформите, за да се бори срещу руските операции", каза още тя. Сред взетите на прицел лидери били премиерът Борис Джонсън, но също и германският канцлер Олаф Шолц, както и дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. Мишени били и музикантите Давид Гета, Дафт Пънк и групата "Рамщайн". Кампанията за дезинформация била много активна в Инстаграм, ЮТюб и ТикТок. Друга техника, използвана от троловете, била да се дава повече видимост на публикации на обикновени хора, които обаче защитават прокремълската линия. В центъра на тези маневри била група, известна в Телеграм под името "Киберфронт Z". Тя е наела помещения в бивш оръжеен завод в Санкт Петербург за целта. Подозира се, че групата е свързана с Евгений Пригожин, магнат, близък до Кремъл и обвиняван, че е изиграл роля в руската намеса в американските избори през 2016 г., казва британското външно министерство. Пригожин е сред санкционираните от Лондон лица заради връзките му с Владимир Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Стенси
преди 1 година
Когато едни диваци, банда душегубци и злодеи/Булгаков/ нападне цивилизовани хора и ги убива, граби и изнасилва, кой на коя страна застава ? Какви са тези, които застават на страната на първите ? Руската и русофилската пасмина у нас са братя. наскоро Светльо Витков публикува предложение : Да ДАРИМ на Украйна безвъзмездно 240 български депутата. Дарението да бъде предоставено с еднопосочен полет , който ще бъде пилотиран от льотчика барабар с всички негови пилоти дето ни управляваха доскоро. А след това ще се организират 100 влака на Дружбата до масква с еднопосочни билети за извозване на останалите путинисти ! Пред НДК до пилоните започва записване на желаещите другари-путинисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Стенси
преди 1 година
Всъщност управлението на Путин имаедна единствена цел - да съсипе окончателно Русия и да я превърне в лесна плячка на Запада. Скоро Путин ще докладва на Байдън, че задачата му по линия на КГБ и ЦРУ е изпълнена. Путин и чекистите победиха КПСС и превърнаха СССР и Русия в азиатска дива республика. По същият начин ДС другарите у нас победиха БКП другарите и диктуват целия преход. Както знаете половината руски чекисти отдавна са в САЩ. Даже и Чубайс - политическия татко на Путин вече е в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 10
Императорът
преди 1 година
Хахахха, поредният смeшник, който просто говори това, което политиците искат да чуят, само за да изкара някой долар. Тоя "експерт" на място ли ходи в театърът на бойните действия, да говори с руснаците, за да види дали духът им е сринат или не е? Разбира се - той пише такива неща и за човечета като ватенката и други подобни, които ще повярват на укpoпската прапаганда дори ако тя им каже, че слънцето изгрява от север !!! Всъщност фактите са очевидни - руснаците в началото на инвазията бяха 150 000 души. Толкова, хим навлязоха на две вълни. Останалите бяха чеченски доброволци и опълченците от ДНР. Срещу тия всички - общо да ги кажем 200-220 000 - САМО редовната укpoпска армия бе 210 000. А като добавим чужди наемници, нацистки батальони, насила мобилизирани, случайно въоръжавани, доброволци (истински) - стават към 400 000, ако не и повече - и тия 400 000 са неппекъснато въоръжавани със уж най-съвременни натовски оръжия за милиарди. Срещу това руснаците не само че не отстъпват, но и напредват, ама бавно напредвали. Разбира се AНAЛ-изаторченцето се води по укpoпските "данни" за "руските загуби", въпреки всеизвестният факт, че укpoпите лъжат пвече от хъхpeци. Ако данните им за загубите на руснаците в жива сила бяха верни, то като приспаднем и логичен брой ранени, те вече би трябвало да са под 150 000 и останали почти без техника. Тогава защо 400 000 укpoпски герои още не са ги подгонили към Москва с ебасимодерното си западно оръжие? Усeщате ли се - укpoфилите, че сте най-обикновени дe-били? Същите сте и когато вярвате, че руснаците крадели от укpoпия хладилници и гардероби и тичали с тях на гръб по бойното поле... че обирали даже износените пpaшки на украинките. За ваше сведение, сулювци - укpoпия е значително по-бедна от Русия и така е от години, а на бойното поле всеки де бори да си защити живота - и да срази врагът - и да мъкне гардероби ще му е последната мисъл. Вярвам, ще дойде ден, когато русофобството ще бъде признато за тежко психическо заболяване, а болните то такова в остра форма, ще бъдат обявявани за юридически недееспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
igigov
преди 1 година
***=Пууутттлеррр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
igigov
преди 1 година
Просййка и Афганистан владееше и какво стана, я ни припомни? Окупацията на такава страна е скъпо нещо, а ватнниците няма да издържат повече от година. Само 1 спасение остана за ***, да заграби 1-2 области и да се прибере като победител и асвабадител. Но дори тогава, икономичестоко самоубийство няма да може да спаси рашата от разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
ing5rov
преди 1 година
"Гардиън": Ужасяващата истина се разкрива - Путин може да спечели в Украйна. Резултатът ще бъде катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
РамбоСилек
преди 1 година
Е па мноо искаш от последователите на др. Копейкин - даже да могат да четат, те мове и да моат, *** само сричат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
Сакънъ. Ами, ако онА си поиска още? 8-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
Ох, нидей, Ватенкопф. Напраумъразъби. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още