IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни компании търсят начин да заобиколят забраната за плащане на газа в рубли

Посолството на Русия у нас даде разяснения какво предвижда новата схема за плащане на руския газ

10:52 | 28.04.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Западни компании търсят начини да заобиколят забраната за плащане на природния газ в рубли, сочат медийни публикации. Според източници на Financial Times австрийската OMV и германската Uniper ще отворят сметки в рубли в клона на "Газпромбанк" в Швейцария.

"Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, защото двете държави отказаха да изпълнят искането за плащане само в рубли. По договора на българската страна е предвидено плащане за суровината в долари и анализите на властите показват, че предложената от руската страна схема крие рискове - от една страна няма никаква гаранция при какъв курс ще бъде обменена валутата, а от друга - влиза и посредник, от когото зависи плащането ни. Докато "Газпром" не получи плащането в рубли, доставките на газ за страната ни също не са гарантирани.

От посолството на Руската федерация у нас публикуваха схемата, по която се извършват плащанията с коментар, че участие на трети страни няма, както и че няма голяма промяна в схемата за плащанията.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на РФ в България

Но от тази схема е видно, че превалутирането ще се извършва реално на Московската борса, а не автоматично от "Газпромбанк", тоест има допълнителен участник в процеса, както и че няма яснота колко време може да отнеме покупката на рубли и при какъв курс, и съответно колко време може да отнеме реалната покупка на газа.

Българските власти в момента анализират договорите, които имаме с "Газпром Експорт" за доставката и транзита на руския природен газ и може да се стигне до дело в Арбитражен съд, коментира пред БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в сряда (27 април), че четири европейски компании вече са платили по тази схема и още десет имат интерес. От публикацията на FT става ясно, че не само OMV и Uniper търсят начини да заобиколят забраната на техните правителства да извършват плащанията в рубли, но и италианската Eni разглежда опции.

В сряда австрийският премиер Карл Нехамер беше категоричен, че Австрия няма никакво намерение да изпълнява услявията на "Газпром" и нарече "фалшива новина" коментарите, че OMV разглежда подобни опции.

Официалните институции в Брюксел посочват, че спирането на газа за две от държавите в ЕС е опит на Русия да изнудва общността, както и да разцепи единството на съюза. По-късно днес българският министър на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев ще бъдат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с газа.

Плащането в рубли нарушава санкциите, които наложи ЕС на Москва заради войната в Украйна, сочи още позицията на ЕК. Много от страните обаче са силно зависими от доставките на природен газ и ще потърсят начин да заобиколят ограниченията.

Според информация на Rheinische Post Uniper скоро ще започне да плаща за газа в руска банка, а не както досега - в базирана в ЕС банка. Източникът на медията не дава повече информация за плановете, но вероятно компанията разглежда опциите, които предлагат "Газпром" и "Газпромбанк". Ройтерс допълва, че въпреки заявките някои от държавите в ЕС все пак могат да опитат този начин на плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Всъщност според "Банкер", Австрия и Германия започнаха да плащат в рубли за газа. А ние ще купуваме от 3ти страни, на по-висока цена естествено. Всичко е визнес! Става ли ви ясно, чии интереси движат умно-красивите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
https://ipbulgaria.bg/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8 %D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/ Златна Книга на българските изобретателиОТ IPBULGARIA ПОНЕДЕЛНИК 06/02/2012 Четете и знайте, че '' и ний/ българите/ сме дали нещо на света'' -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
И понеже ник ''императорът'' се свързва от руските подметки с русия и путин, може да си променя ника на ''Цар Симеон Първи, император на българи и ромеи'', за да си знаете руснаците, че България е била империя на три морета ,много преди да започне съществуването си държавата русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...Русия нищо не е нарушила...'' Русия НАРУШИ ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ПИСМЕНИ ДОГОВОРИ, ПО КОИТО СТРАНИ СА ТЯ, ЕС ДЪРЖАВИ И УКРАЙНА. Вие сте париите на Европа, презрени и ОТХВЪРЛЕНИ отвсякъде. Какво си въобразявате= ЧЕ СЪС СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ НИ ПОСТАВИТЕ НА КОЛЕНЕ И ЩЕ ВИ МОЛИМ ДА ВАШИЯ ГАЗ- НЕ- БЪЛГАРИН НА КОЛЕНЕ НЕ ПАДА ПРЕД НИКОГО, освен пред жена си- разбра ли, руска подм9етко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...ама САЩ ще изчезнат от картата...'' Но преди това русия ще изчезне от картата, ведно с всички руснаци и с теб. Не ме плаши с руски оръжия- всичките ви разработки СА КРАДЕНИ, руснаците НЯМАТЕ изобретатели и рационализатори- в една Стара Загора имаме БЪЛГАРИН С НАД 280 ИЗОБРЕТЕНИЯ, и това е само 6.3 милионна България. В русия сте 160 милиона и НЯМАТЕ такъв етнически руснак. Само оръжия и войни са ви в главите, вие сте НЕСПОСОБНИ да създадете и една чисто руска стока за бита, само присвоявате чужди технологии... Пирати, бандити, организирана престъпна група, наркомани, пияндета, войнолюбци и някакви неоимперци- неонацисти с изкривено самоосъзнаване на ''по-висша човешка раса''- това сте всички руснаци. Никой не ви иска дори за съседи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Говориш некомпетентно. Не знам с колко ще бъдат затоплени Москва и Петербург, дето са защитени от С 500 и С 550, дето свалят цели дори от Космоса, ама САЩ ще изчезнат от картата. Знаеш ли къде са сега шестте подводници "Борей" и седмата - "Белгород"? И аз не знам... ама се сещам. Русия нищо не е нарушила - щом не може да си получава и/или използва средствата от природния газ, търси начин да получи плащанията така, че да може. Никакъв съд не е решил или признал за законни нито санкциите срещу Русия и запорът на държавният им резерв, камо ли конфискацията на собственост на частни лица. Ако беше наистина юристка, трябваше да можеш да преброиш колко членове на ВДПЧ нарушават тия конфискации... защото УЧЕНИЦИТЕ ми могат да направят това !!! По темата - много "хитро" Германия и Австрия се зъбят, че нямало да плащат газ с рубли, ама компаниите им ще го правят - все тая. Впрочем ако искат. Тоя канцлер има ли тимбeрица? - Има тимбeрица. Е, нз да има тимбeрица, която да не може да бъде отделена от раменете и да не може да се търкаля по паветата- например на стара Виена. Щото зъбенето е зъбене - ама хората гладни и на студено не искат да живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''.... И стига с тия "нарушаване на договора"....''Не- стига може да каже само Стокхолмският арбитраж, а решенията му по търговски дела са окончателни. Русия едностранно наруши всички подписани от нея многостранни международни договори с държавите от ЕС, с техни държавни дружества и с Украйна; руски политици нонстоп заплашват ЕС, а значи и БЪЛГАРИЯ, с употреба на руско ядрено оръжие, но някакси ''забравят'', че България НЕ Е беззащитна, че България е НАТО, а в НАТО ИМА държави, които са ядрени сили и които притежават ядрени оръжия с локално действие. Това значи, че москва и петербург спокойно могат да бъдат затоплени с едни 2500 градуса по Целзий, без в ЕС да се отрази това ''затопляне''. Нека руснаците се спрат със заплахите, защото вече стават омразни на всеки нормален човек и като много рият- ще си го получат и то- точно от НАТО. Да видим тогава какво ще блее руският нацист в кремъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
mvr0306
преди 1 година
Руснаците вече се опариха като им "замразиха" сметките, т.е. откраднаха им парите от западни банки. Сега парите ще отиват в руска банка за да няма такива случки в бъдеще. За Запада разбира това е неприятна новина. И стига с тия "нарушаване на договора"....когато замразиха руските активи на запад това може би е съвсем "по договор"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Младежките паравоенни формирования на *** да си събират устите и да не лаят много, за да не започнем да действаме съгласно закона ние- аполитичните юристи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
АЗ СЪМ РУСОФОБКА- айде- ПРОБВАЙ СЕ да влезеш в домът ми с насилие- ще получиш КУРШУМ в кухата тик00ва, независимо от възрастта ти и това е ЗАКОННО в България. НК чл.12 (3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още