IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири европейски компании вече са платили с рубли за руския газ?

Европейските газови пазари се отърсиха от шока със спрените доставки и цената на газа ограничава ръстовете си

15:48 | 27.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Четири европейски компании вече са изпълнили изискванията за плащане на руския газ в рубли, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник от "Газпром". Според агенцията още 10 са готови да направят същото, но няма никакви подробности за кои компании става въпрос и от кои страни са те, нито кога са правени плащанията.

Днес (27 април) Москва спря доставките на газ за България и Полша, защото не се съобразиха с искането да правят плащанията в рубли. Според анализите на българските власти това би поставило страната пред редица рискове, включително и по отношение на липсата на яснота за курса, при който ще се превалутира преводът, както и заради искането на Русия плащанията да бъдат през посредник.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща общ отговор на това действие и солидарност със страните, които се изправят пред новото предизвикателство. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пък написа в Twitter, че ЕС не плаши от руския президент Владимир Путин и призова за пълната забрана за покупка на всякакви изкопаеми горива от Русия.

На този етап не е ясно кой и дали действително е платил на "Газпром" с рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че указът на Путин за спирането на доставките ще бъде прилаган за която и да е страна, която не плаща в рубли. Той допълни още, че Москва няма намерение да преговаря с България или Полша по отношение на доставките на природен газ. 

Българският енергиен министър също е категоричен, че няма да води преговори под натиск.

По-рано медийни публикации посочиха, че австрийската OMV се е съобразила с руското искане, но канцлерът Карл Нехамер категорично отрече това с публикация в Twitter.

"OMV ще продължи да плаща за газа в евро", коментира той.

На този етап Унгария и Австрия съобщават, че не отчитат намаляване на доставките. Унгария получава голяма част от природния газ от "Турски поток" през България и Сърбия. Транзитът през Украйна намалява, но е в съзвучие със заявките на клиентите, посочват от "Газпром".

Междувременно цената на природния газ на европейските пазари ограничи ръста си, след като търговците видяха, че доставките за Германия не намаляват. Засега Германия получава природен газ, а един от основните партньори на "Газпром" в страната - Uniper, съобщи, че е в непрекъснат контакт с германското правителство по казуса.

В следобедната сесия природният газ на водещия европейски газов хъб - TTF, записва ръст от под 6% до 109 евро за мегаватчас, пише Bloomberg.

газ газ

Източник: Bloomberg

Според Uniper България и Полша ще могат да заменят руския природен газ с втечнен газ, без да има сериозни сътресения. Според изявленията на българските власти в момента са в ход преговори с алтернативни доставчици, но енергийният ни министър Александър Николов отказа да даде повече подробности, за да може да бъдат постигнати максимално добри условия.

Колко ще струва природният газ през май ще стане ясно до дни - на 1 май "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си ценово заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което ще бъдат направени изчисленията при новите обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Още едно фейкче от ТАСС :) Всъщност казаха ли нещо истинско до момента ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 2 години
Ще го сменяте вашето министърче ми се чини. Но дали с про-100-то Киро или само то, звъннете за консултации с Бъкингам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Та кои са платили с рубли ,че ми е интересно , не можах да намеря информация надеждна освен руска пропаганда както винаги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Гледайки графиката се вижда как цената се срива ... и какво измислиха спиране на газа ... ами след 20 дни срива ще е още по голям :))) Найс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още