IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Спирането на газа е поредният опит за изнудване от страна на Русия

Ще останем единни и солидарни със страните, които са изправени пред това предизвикателство, увери Урсула фон дер Лайен

11:43 | 27.04.22 г. 15
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен. Снимка:&nbsp;Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

Спирането на доставките на природен газ от "Газпролм" за България и Полша беше окачествено като "пореден опит за използване на газа като средство за изнудване" от страна на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В позиция, публикувана на сайта на комисията, тя посочва, че Русия се доказва като нелоялен доставчик на природен газ.

"Ние сме готови за този сценарий и сме в контакт с всички страни от общността. Работим за осигуряване на алтернативни доставки и най-добрите възможни нива за съхранение на газа в ЕС", допълва още председателят на ЕК.

Късно снощи стана ясно, че "Газпром" спира доставките на природен газ за България и Полша, защото не е получила плащания в рубли. Енергийният министър Александър Николов обясни по време на брифинг, че страната ни е платила авансово за доставката на газ както е записано в договора - в щатски долари, но вноската не е приета.

Ако това е така, "Газпром" едностранно нарушава договора, подписан с България, за доставката на природен газ.

България има газ за минимум един месец, гарантира още Николов и допълни, че анализите на руското искане, които са направени от българските институции, са показали, че схемата за плащане в рубли крие рискове за страната, включително и защото не е ясен курсът, по който ще се превалутират плащанията.

Урсула фон дер Лайен коментира, че държавите от общността са внесли плановете си за действие в условията на криза и се работи по координацията им и солидарността в общността.

"Европейците могат да имат вяра, че ще останем обединени и напълно солидарни със страните, които са изправени пред тези нови предизвикателства и могат да разчитат на нашата пълна подкрепа", заявява още тя.

Повечето държави от ЕС са категорични, че няма да се съобразят с искането на "Газпром" да плащат за природния газ в рубли. Сред тях е и най-големият пазар на компанията - Германия. Позицията на ЕС е, че това искане не само нарушава санкциите, които налага общността на Русия заради военната инвазия в Украйна, но е и в нарушение на договорите, подписани с държавния газов гигант.

Сред колебаещите се как да постъпят обаче са няколко държави от Източна Европа, които са изцяло зависими от руския природен газ. Единствено Унгария е заявила, че е изпълнила исканията на Русия за алтернативни варианти на заплащанията за газовите доставки.

Страните от ЕС плащат на Москва между 200 млн. и 800 млн. евро на ден за енергийни източници. Всички договори на "Газпром" със страните от ЕС са в евро и долари. Според медийни публикации в договора за доставка на газ на Унгария, който беше подписан в края на 2021 година, е предвидена клауза за плащане в рубли.

Плащанията в рубли технически са възможни, защото не всички руски банки са под санкциите, наложени от ЕС. "Газпромбанк" например все още е в системата SWIFT и именно през нея Москва опитва да смени начина на плащане - чрез откриване на сметки в чужда валута и в рубли за клиентите на "Газпром". Така сумите ще бъдат превалутирани автоматично по курса на централната банка за деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Заглавието разбира се е менте,не плащаш,не получаваш,честна търговия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Тази баталяса бундесвера,сега е ред на ЕСс,потъването ще е бавно но сигурно.Първия плъх напусна,дано ние не сме последния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Все повече се убеждавам, че урсулата, борел, тимерманс, мишел и цялата останала измeт в Брюксел трябва да бъде със сила свалена, при нужда елиминирана и физически !!! Разбира се, по-добре е да бъдат съдени, за икономическа диверсия в ЕС под диктатът на САЩ (вероятно не безвъзмездно) и както и за подпомагане на престъпен нацистки режим. Това, дето го казва Сребров по-долу е вярно. Германия и Франция се провалиха като гаранти и реално носят пряка отговорност за събитията в момента. Дори когато укpoпската армия се насочи към Донбас и подложи на варварски обстрели Донецк в продължение на две седмици, извратенецът макарон и неадекватният шулц изобщо не реагираха !!! Русия се принуди да се намеси, за да защити хората от Донбас от изтребление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Дано другия Зелонокъско си прибере другите нагли туристи и дезертьори. Защо даваме убежище на престъпници, които ги грози затвор или разтрел в държаната им?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
дано Късия спре и руските туристи... писна ми от тия подхора, че и бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Всъщност тяхните активи не са тяхни, а плячка от цялата планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Драги ми Смехурко, нещо да ти е останало в тимберицата за едни Мински съглашения, който бяха одобрени с Резолюция на СС на ООН и станаха ОФИЦИАЛЕН документ? Какво стана с гаранциите от гапантите Германия и Франция? Вместо да накарат Украйна да изпълвяма съглащенията, те започнаха да налагат санкции на третия гарант Русия, въпреки че страни на Съглашенията бяха ДНР, ЛНР и Украйна, но не и Русия, Германия или Франция. Сега се правят, че не си спомнят за избитите 15 хиляди мирни жители, много от които жени, деца и възрастни хора. Алеята на избитите деца в Донецк може би ти радва евроgейското сърце? Или това са путински измишльотини? Като Мадоната от Донецк - майка с откъснати от мина крака, с убитото пеленаче в ръце. Радвай се, ако си извраттеняк. Радвай се и на кастрираните руски пленници. Радвай се, защото те за такива **** като тебе те са недоччовеци и така трябва да се постъпва. Днешната война е следствие от лицемерната позиция на "питомния" Запад, който пак не забелязва използването на ракети с касетъчен заряд срещу мирно население - гарата на Краматорск, центъра на Донецк и на много други места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Ами да конфискуваме всички активи на САЩисаните, че те от 100 години не са спирали да нападат суверенни държави, под претекст, че ги демократизират. А преди това изтрепаха милиони червенокожи и им откраднаха земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Това с 300-те милиарда, жалко че не можаха да са 600. Когато си въобразиш, че имаш право да нападаш и убиваш, трябва да допуснеш че ще те накажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още