IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни компании търсят начин да заобиколят забраната за плащане на газа в рубли

Посолството на Русия у нас даде разяснения какво предвижда новата схема за плащане на руския газ

10:52 | 28.04.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Западни компании търсят начини да заобиколят забраната за плащане на природния газ в рубли, сочат медийни публикации. Според източници на Financial Times австрийската OMV и германската Uniper ще отворят сметки в рубли в клона на "Газпромбанк" в Швейцария.

"Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, защото двете държави отказаха да изпълнят искането за плащане само в рубли. По договора на българската страна е предвидено плащане за суровината в долари и анализите на властите показват, че предложената от руската страна схема крие рискове - от една страна няма никаква гаранция при какъв курс ще бъде обменена валутата, а от друга - влиза и посредник, от когото зависи плащането ни. Докато "Газпром" не получи плащането в рубли, доставките на газ за страната ни също не са гарантирани.

От посолството на Руската федерация у нас публикуваха схемата, по която се извършват плащанията с коментар, че участие на трети страни няма, както и че няма голяма промяна в схемата за плащанията.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на РФ в България

Но от тази схема е видно, че превалутирането ще се извършва реално на Московската борса, а не автоматично от "Газпромбанк", тоест има допълнителен участник в процеса, както и че няма яснота колко време може да отнеме покупката на рубли и при какъв курс, и съответно колко време може да отнеме реалната покупка на газа.

Българските власти в момента анализират договорите, които имаме с "Газпром Експорт" за доставката и транзита на руския природен газ и може да се стигне до дело в Арбитражен съд, коментира пред БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в сряда (27 април), че четири европейски компании вече са платили по тази схема и още десет имат интерес. От публикацията на FT става ясно, че не само OMV и Uniper търсят начини да заобиколят забраната на техните правителства да извършват плащанията в рубли, но и италианската Eni разглежда опции.

В сряда австрийският премиер Карл Нехамер беше категоричен, че Австрия няма никакво намерение да изпълнява услявията на "Газпром" и нарече "фалшива новина" коментарите, че OMV разглежда подобни опции.

Официалните институции в Брюксел посочват, че спирането на газа за две от държавите в ЕС е опит на Русия да изнудва общността, както и да разцепи единството на съюза. По-късно днес българският министър на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев ще бъдат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с газа.

Плащането в рубли нарушава санкциите, които наложи ЕС на Москва заради войната в Украйна, сочи още позицията на ЕК. Много от страните обаче са силно зависими от доставките на природен газ и ще потърсят начин да заобиколят ограниченията.

Според информация на Rheinische Post Uniper скоро ще започне да плаща за газа в руска банка, а не както досега - в базирана в ЕС банка. Източникът на медията не дава повече информация за плановете, но вероятно компанията разглежда опциите, които предлагат "Газпром" и "Газпромбанк". Ройтерс допълва, че въпреки заявките някои от държавите в ЕС все пак могат да опитат този начин на плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
ИНХ, ГАЗПРОМ- България започва да развива СОБСТВЕН ПРОМИШЛЕН ДОБИВ НА ГАЗОВИ ХИДРАТИ, а всички, които се подмокрят от сънищата им руската армия да марширува по Жълтите павета като окупаторска за България армия, нека знаят, че тези им съновидения НЯМА да се сбъднат. България НЕ Е русия и НИКОГА няма да бъде. Българската държава е по-стара с ВЕКОВЕ от руската, България е дала писмеността на русия, България е била ИМПЕРИЯ ВЕКОВЕ преди русия. Руското изнудване цели руските партии в НС да станат водещи в България, да се смени властта с проруска и да клекнем на газпром, но НЯМА да стане. Българите сме инати хора, но за разлика от тъ000пите руснаци, нашият инат е градивен- колкото повече русия ни изнудва, толкова повече се засилва ОМРАЗАТА ни към всичко руско и толкова повече се съпротивляваме. Ние не сме руски слуги- много е просто, но не и за руските неонацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Frosty
преди 2 години
Не, Ватников/Салатников, аз не съм глупава твар, а съм умна твар.Един съвет до всички рус офо би, антипу тлер исти, и до по длог ите на нато и сащ в България...- Пригответе си скривалища, или напускайте страната докато е време.Като започнат да фалират предприятия, като останат болници, училища, и детски градини без топла вода, като почнат да скачат цените на хяяба и хранителните продукти, населението в България ще се събере на гневни тълпи по площадите, ще ви намери където и да сте се навряли, и ще ви лuнчува. Ето как спрените доставки на газ ще ударят по джоба на укр офилите, антипу тинистите, и натовските ястребu в България:https://business.dir.bg/ikonomika/kak-sprenite-dostavki-na-gaz-shte-udaryat-po-dzhoba-na-balgarina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Глупава твар, газ има не само от пPocия, а там за рупли не щат и да чуят. Нещо много си повярвахте, но вдъщност имаХТЕ трийсет и няколко процента от ползваните от Европа количества. Досвидания,ще се оправим и без шантажите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Frosty
преди 2 години
Ватников/Салатников, ако искаш да имаш газ, или веднага почвай да събираш руски рубли, или си купи боб от магазина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тpoлът, дето блъскаш минуси през динамичен ай пи адрес, не се пъни няма да "докажеш" нищо, всички са наясно как действате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всъщност след коментара то, че всеки ден еврото се сривало, ми е ясно що за неграмотен кппейник го казва. И понеже не знаеш, договорът ни с газпром е в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За да не се плати в случая причината е ПЪРВО И ОСНОВНО, че едната страна променя и нарушава подписания договор по начин, по който и харесва, без да пита другата страна. И ако някой си мисли, че трябва за пореден път да преклоним главица, се е объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
Setver
преди 2 години
За да не си плати някой сметките обикновено причините са 2: или няма парите, или не знае как. Засега уж имаме пари, макар и обезценяващи се, еврото всеки ден си се срива, а ЕЦБ-то се прави на дръж ми шапката. Така че остава втория вариант, най-вероятно чиновниците са си свикнали да плащат по един начин с години и сега не знаят какво да правят като им върнат неправилното плащане. Така че най-добре едни външни консултанти да си платим и да ни оправят проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти наистина ли си мислиш, че проблемът е просто че не знаем технически как да си платим??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Setver
преди 2 години
Добре де, какво толкова ги затруднява нашите експерти да си платят? Добре е, че дори са им помогнали с инструкции, че да успят, но явно нашите пак се затрудняват. Не е ли по-добре да се наемат едни външни консултанти, че да помогнат на нашите чиновници да платят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още