IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските власти са задържали новия лидер на „Ислямска държава“

По-рано турският новинарски сайт OdaTV идентифицира мъжа като Абу Хасан ал-Курайши, без да посочва откъде разполага с информацията

16:54 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турските власти са задържали по време на операция лидера на групировката „Ислямска държава“ в Истанбул. Новината потвърди за Bloomberg представител на държавните власти, пожелал анонимност.

Според информацията силите за борба с тероризма и разузнаването са задържали мъж, за който се смята, че е начело на групировката, след като предходният ѝ лидер бе убит при американска операция в Сирия през февруари.

По-рано турският новинарски сайт OdaTV идентифицира мъжа като Абу Хасан ал-Курайши, без да посочва откъде разполага с информацията. В предишни съобщения се посочва сходно име за новия лидер на „Ислямска държава“.

Bloomberg посочва, че не може на този етап да потвърди от независими източници информацията.

По данни на OdaTV идните дни президентът на Турция ще съобщи подробности за извършената в Истанбул операция по задържането на джихадиста, съобщава БТА.

Според медията операцията по задържането на лидера на групировката е била извършена миналата седмица и е била ръководена от началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ. Акцията е била извършена при огромна секретност съвместно от турската разузнавателна служба МИТ с екипи от Отдела за борба срещу тероризма на истанбулската полиция.    

При действията на службите не е бил изстрелян и един куршум. След задържането на Абу Хасан ал-Курайши той е бил разпитван от екипи на полицията за борба с тероризма и на националното разузнаване. При разпитите са получени много важни сведения за организацията, посочва сайтът.

През 2019 г. Турция съдейства за операцията на американските специални сили, при която бе ликвидиран предишен лидер на групировката - Абу Бакр ал-Багдади. Следващ лидер на групировката стана Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши, който бе споходен от същата съдба през февруари 2022 г., когато при операция на САЩ той се е самовзривил. След като потвърди смъртта му, „Ислямска държава“ обяви за свой бъдещ лидер Абу Хасан ал-Хашими ал-Курайши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още