IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е намалила зависимостта си от руски природен газ на 25%

Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата, изтъква премиерът Марио Драги

22:20 | 24.06.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италия е успяла да намали зависимостта си от внесен от Русия природен газ на 25% спрямо 40 на сто през миналата година, заяви от Брюксел италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Той добави, че това се дължи на усилията за диверсификация, предприети от началото на руската инвазия в Украйна.

За да намали зависимостта си, Италия подписа през април важно споразумение с Алжир за увеличаване на доставките от газ. Дискусии се водеха и с Катар, Ангола, Конго и Мозамбик. 

"Приложените мерки от правителството  от началото на войната започват да дават плодове. Други доставчици на газ започват да заместват руския газ", подчерта Драги.

Той добави, че страната се готви за зимата и складирането на природния газ върви много добре. "Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата", подчерта Драги.

Според италианския министър на екологичния преход Роберто Чинголани италианските запаси са сега на 55 процента и трябва да достигнат 90 процента до края на годината. "Ние сме почти извън опасност", заяви той.

Драги днес заяви, че 27-те държавни и правителствени глави на страните от ЕС са призовали Европейската комисия да реализира проучване, касаещо евентуално въвеждане на таван на цените на руския природен газ и реформа на пазара на електричество.

Последиците от руското нашествие в Украйна и използването от Москва на енергията като оръжия бяха основна тема на срещата на лидерите на ЕС в петък, след като спирания на доставките от Москва засегнаха 12 страни членки и принудиха Германия да повиши нивото на газовия си риск до втора степен на тревога.

„Ако Германия вече казва днес, че през зимата ще имат недостиг на газ, последиците ще бъдат огромни за Германия, но също и за всички останали европейски страни“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред репортери в Брюксел във втория ден от срещата на върха.

Ден по-рано, когато лидерите започнаха да пристигат в Брюксел, най-голямата икономика в блока предупреди, че ходовете на Русия за намаляване на газовите доставки може да предизвикат срив на енергийните пазари и направи паралел с ролята на Lehman Brothers в предизвикването на финансовата криза. Проблемите с доставките вече тласнаха цените на газа и на енергията до рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Апропо - няма да прочетем в Инвесторът за огромните договори, които Русия подписа с Индия, Пакистан, Иран, за това, че се строят усилено транспортни коридори между тези държави - например ногопистова ЖП-линия от Русия през централноазиатските държави до важният логистичен порт Карачи. И друго не разбират тука политиците - защото не са научени да мислят дългосрочно - а то е, че залежите на газ в околните държави Азербайджан, Алжир, Израел и т.н. са сравнително ограничени и при сериозен добив просто ще се изчерпят за няколко години. Норвежките залежи ВЕЧЕ върват към пресъхване. САЩ имат газ за 8-10 години само... то и без това техния газ е основно за вътрешния пазар. В един момент ще се окаже, че пак няма газ, тоя път буквално - няма освен в Русия... ама Русия вече ще го изнася за Китай, Пакистан, Индия - държави, които заедно със самата нея са с 3 милиарда население... и за Газпром ЕС ще е незначителен периферен пазар, с който е съмнително да имат желание да се занимават. Иначе ето - за Газпром - който от цялата работа печели дори повече, продавайки доста по-малко газчица - защото Канада, решавайки да го прецака, прецака всъщност европейските потребителчета. Газпром инвестира страшно ного за разширяване на вътрешната мрежа с цел - пълна газификация на страната (е, чак пълна - трудно - голяма държава - ного-ного) и договори с азиатските страни. http*s://w*ww.youtu*be.com/watch?v=IbcmglZbWuI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Евлоги, вицът ти е много забавен, браво - ама от петролни пазари не разбираш. То ако можеше Алжир, Конго и Бонго-бонго да заместят Газпром, щеше да е много лесно. Няма как на пазар на ключова суровина, дефицитна в световен мащаб, да отстраниш най-големия играч. Просто не става, дори ако не отчитаме проблемът с логистиката. Въпросът е и че европолитиците не проумяват това. Този - драги - веднъж вече италианците щяха да го разкъсат на улицата. Тоя път огромната му охрана го спаси - ама: тоя път. А Русия по-добре да продава суровини на Китай и Индия, отколкото на Германия и Италия - просто защото азиатските икономики се индустриализират, а европейските се ДЕИНДУСТРИАЛИЗИРАТ - и така постепенно изпадат в неплатежоспособност. Дори учениците ми разбират, че първичният и вторичният икономически сектори доминират над третичният - просто защото добивът на газ, пшеница или производството на торове и хляб са неизмеримо по-важни от груумингът на кучета например. А природният газ е идеален лост за Русия - с малки загуби може да нанесе колосални щети на враждебните страни - по-точно ТЕ си самонанасят щети - или една на друга. В случаят Канада удря тежко по икономиките на ЕС като реално открадна една турбина.... а от ЕС обвиняват Русия, вместо този, който действително ги е прецакал. От друга страна дори в миналата година на рекордни продажби, реалният приход за руският бюджет от Газпром е 10 МБ, който мисли нещо различно - да провери отчетът на компанията. С тях и без тях, за Русия е горе-долу все тая. Просто невежите глyпаци не правят никаква разлика между ПРИХОДИ и ПЕЧАЛБА и си мислят, че продажбата на газ от ГАЗПРОМ налива по 20-30 МБ и то ЕЖЕМЕСЕЧНО в хазната на РУСИЯ. Забравят или не знаят също така, че близо 70% от добивът на Газпром си е за вътрешният пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Сещам се един стар виц във връзка със сегашната ситуация:Отишъл Брежнев на посещение при Никсън.С него бил племенника му.Докато двамата държавни глави си говорели, младежа излязъл да се помотка и по едно време гледа, някъв седи на покрива на Белия дом и гледа нещо в далечината.Абе кой си ти, рекъл нашия.Ми аз съм племенника на Никсън рекъл оня отгоре.Ми кво прайш там горе?Ми гледам кога ще дойде краят на петролната криза.Ми плащат ли ти затова?Е как рекъл оня горе, 3000$ на месец..Прибрал се нашия човек, и кат си тръгнали от разговорите, рекъл на чичо си.АБе чичо Леонид,тъй, тъй, на Никсън племенника стои на покрива на Белия дом и гледа за края на петролната криза и му дават по 3000$ на месец, пък ти мене ме държиш на върха на Спаската башня да гледам кога ще изгрее зората на комунизма и ми даваш само 300 рубли..Не е хубаво така..Абе младеж, рекъл му Леонид Илич Брежнев, мисли стратегически бе.Петролната криза след година две ще свърши и тоя ще го уволнят, пък ти ще вземаш 300 рубли до края на живота си, докато чакаш кога ще изгрее зората на комунизма...Сега в тоз виц ако замените Брежнев с Путин и заората на комунизма със зората на Руското величие, и ще получите съвсем актуален виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Тази зима ще е последната , в която Русия ще е някакъв фактор, не просто на пазара на газ, а за всичко.От догодина ще е евтин суровинен придатък на китайците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка Италия си била подсигурила 15% от друго място и сега няма да можеш да спиш една седмица - Що не прочете статията до край па после да се размазваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Днес вместо да те (цензура) братята , са те шамаросвали ... Не ти е вързало обратен , не е лека съдбата на сбърканяците ... Пробвай в рассийката , там основно са такива ... ще си паснете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
да ти се изтропам у големата чофка , кранто ... затуй немаш мъж , инак все слънчеви очила щеше да носиш , скумрийо умирисана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хехе ... според форумните газовици това е невъзможно , разссийката е незаобиколим фактор на газовата биржа ... :))) ... Не е възможно , най-сигурният и еффффтин доставчик на газ да бъде намален , камо ли заменен ... Ребята , само гледайте ... :))) ... Началото на краят !! п.с. Вижте в некоя железария , взимате кофи с капак за да не разплисква газът , и отивате да носите за индия или китай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още