fallback

Връщането на износа на украинско зърно на нивата преди войната може да отнеме месеци

Според украински министър само няколко кораба ще отплават от Одеса в идните две седмици

18:12 | 02.08.22 г. 5

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският министър на инфраструктурата предупреди, че ще са необходими месеци преди износът на зърно от Одеса и съседните пристанища да достигне нивата преди войната и да смекчи световната продоволствена криза въпреки разхлабването на руската блокада на Черно море, пише Financial Times.

В интервю след отплаването в понеделник на кораб, превозващ царевица от Одеса за Ливан, първия товар в рамките на сделката между Русия и Украйна, постигната с посредничеството на ООН миналия месец, Олександър Кубраков заяви, че очаква не повече от още пет кораба да отплават в идните две седмици от Одеса, Черноморск и Пивдений.

Миналия август 194 кораба, превозващи жито, отплаваха от украински пристанища, включително от контролирания сега от Русия Мариупол, сочат данни на базираната в Лондон корабна компания Braemar. Преди време Одеса, Черноморск и Пивдений отговаряха за около 60% от целия износ на украинско зърно.

„Първите две седмици ще бъдат пилотен режим, когато ще имаме един, два, три отплавали кораба, а после ще посрещнем един, два, три кораба, които се завръщат“, отбеляза Кубраков.

„След месец-месец и половина се надявам, ако всичко върви по план, пазарът да види, че механизмът работи, че има гаранции, че е по-евтино и това ще улесни целия процес“, допълни той.

Най-малко 16 кораба са блокирани на украински пристанища с товари и екипаж, които чакат властите да изпробват безопасно преминаване край морски мини, поставени от Русия и Украйна, и заплахата от руски ракети. Москва обеща да не обстрелва кораби, транспортиращи храни, ако може да провежда съвместни инспекции, за да се убеди, че завръщащите се кораби не превозват оръжия.

Цените на пшеницата, царевицата и растителното масло нараснаха рязко след нашествието на Русия в Украйна през февруари. Но перспективите за повторно отваряне на коридор в Черно море, наред с опасенията от глобална рецесия и рекордна реколта в Русия, в последно време тласнаха надолу цените на земеделските суровини.

Цената на пшеницата в Чикаго, която е международен бенчмарк, спадна под 8 долара за бушел, т.е. на нивата преди нашествието на Москва. Царевицата изгуби почти 30% спрямо връхната си точка през април.

Но много уязвими страни, разчитащи на украинско зърно, са изправени пред остра продоволствена несигурност. Украйна съставлява 80% от вноса на пшеница на Ливан и е голям доставчик за страни като Сомалия, Сирия и Либия.

Превозването на 20-25 млн. тона зърно, блокирано в Украйна, ще изисква най-малко 371 натоварвания на кораби със среден размер и дедуейт между 40 хил. и 69 хил. тона, или близо два пъти повече от по-малките кораби като Razoni, който отплава в понеделник, сочат данните на Braemar.

Кубраков изрази надежда, че малкото безопасни маршрута ще позволят на „свободните пазари“ да се съвземат и ще ускорят темпа на износа.

Представителка на ООН заяви, че светът на търговското корабоплаване „изчаква да види“ как ще преминат първите плавания. „Затова този пробен кораб е толкова важен – за да се изгради доверие, да се покаже, че корабите могат да влизат и излизат безопасно“, допълни тя.

Крис МакГил, ръководител на застраховането на морски товари в застрахователната компания Ascot, казва, че е „притеснен за точността на безопасните коридори“, тъй като приливите в Черно море може да изместят мините.

Разрешаването на блокираните кораби да отплават е от жизненоважно значение и за освобождаването на пространство в украинските пристанища за пристигащи кораби, казва представителката на ООН. „Амбицията тук е да изведем корабите, да пристигнат нови кораби и да имаме редовен трафик“, допълва тя.

Сложната логистика по плаването от Черно море до Босфора и субсахарските пристанища, които обичайно не са много дълбоки, е причина да се изискват голям брой по-малки кораби за превозване на блокираното зърно. Това повишава перспективите за дълги опашки при проверката на корабите.

Компанията Intercargo съобщи, че индустрията се нуждае от по-голяма сигурност, че търговските кораби няма да бъдат бомбардирани. Корабособствениците няма да са склонни да изпратят корабите си в пристанищата, ако ситуацията остава волатилна.

„Разбирам, че никой не може да даде гаранции“, казва Кубраков и допълва, че Одеса беше бомбардирана от руски ракети само преди една седмица. „Надяваме се, че това няма да се повтори, но подобни нападения може да създадат проблеми в бъдеще“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още