IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се ангажира да постигне целения дефицит

Правителството се опита да се разграничи от изказванията за възможна дългова криза като тази в Гърция, които разтревожиха пазарите вчера

18:06 | 05.06.10 г. 15
Автор - снимка
Създател
Унгария се ангажира да постигне целения дефицит

Унгарското правителство обяви, че си е поставило за цел да изпълни планирания за тази година бюджетен дефицит, опитвайки се да се разграничи от изказванията за възможна дългова криза в страната като тази в Гърция, които разтревожиха пазарите вчера, предаде Ройтерс.

Държавният секретар Михай Варга, който ръководи прегледа на публичните финанси на страната, е заявил на пресконференция, че предишното правителство е скрило истинския размер на фискалния недостиг и че са необходими допълнителни мерки, за да се постигне договорения с международните кредитори дефицит от 3,8 на сто.

Анализатори одобриха ангажимента на правителството да изпълни поставените цели, очаквайки това да успокои пазарите в понеделник, въпреки че унгарското правителство не посочи подробности за това как постигне такъв дефицит.

Освен това пазарните анализатори смятат, че правителството трябва да работи усилено, за да възстанови доверието в политиката си след серията противоречиви коментари по фискални въпроси.

Страховете за дългова криза в Унгария тласнаха еврото до четиригодишен минимум в петък, след като говорител на премиера Виктор Орбан заяви, че страната има малък шанс да избегне съдбата на Гърция.

"Тези коментари са преувеличени, а когато ги прави колега са неудачни", е заявил днес Варга. Запитан многократно дали може да се твърди, че Унгария не е близо до неплатежоспособност, Варга е посочил: "Всякакво сравнение със страни с много по-висок рисков профил на задълженията си е неудачно и не дава достоверна картина на състоянието на Унгария."

Той е заявил още, че правителството ще представи план за действие на среща, която ще приключи в понеделник. "Спокойно, но решително трябва да подготвим колкото е възможно по-скоро план за действие, серия мерки, които да ни помогнат да постигнем целения дефицит", е посочил Варга.

Досега новото дясноцентристко правителство не е представило ясен икономически план, посочвайки единствено, че иска да намали данъците и да създаде работни места, за да насърчи растежа.

Първоначално финансовите пазари приветстваха новата администрация, очаквайки че голямото й мнозинство ще спомогне за провеждане на необходимите структурни реформи в неефективния държавен сектор.

Коментарите от тази седмица обаче загатнаха за разделение в правителството и ще е необходимо време да се заличи ефектът от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
абитуриент
преди 14 години
Интересно - тва ми прилича повече на координирана атака срещу еврото.....Борсите в азия не работят, европа затваря , а само чичо сам е на пазара-петък КЪСЕН слетобед...........Унгарците имали проблеми (икономиката им е нощожо - незабележима на фона на еврозоната), а чичо сам цъвти и връзва ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Дебнем на замаушка
преди 14 години
Реакция за по-малко от 24 часа...в събота...май положението е бая сериозно, щом бързат толкова да замажат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Didkata
преди 14 години
Пардон, имах предвид да се "преведе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Didkata
преди 14 години
Не е ли по правилно да се преведи "целевия" дефицит? Дефицита не е мишена, че да го целиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 14 години
Ами незнам дали има изненадани от това как пак ще има опити за "замитане" под килима на това което се задава, а то "Гърция-2"...след това испанците ще РЕВНАТ и ще има "Гърция-3" на квадрат щото там е и по зле с 19% безработица....и накрая ще има "финито" за грешката ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още