IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат до 35% от капитала на борсата във Варшава на дребни инвеститори

Варшавската фондова борса ще бъде първата листвана за търговия борса в Централна и Източна Европа

13:42 | 12.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Предлагат до 35% от капитала на борсата във Варшава на дребни инвеститори

Финансовото министерство на Полша обмисля да предложи до 35% от запланувания за продажба дял от капитала на Варшавската фондова борса на инвеститорите на дребно, пише Bloomberg. Тя ще стане втората публично търгувана фондова борса от развиваща се държава в Централна и Източна Европа, след тази в Букуращ, в началото на ноември.

Това ще стане след продажбата на 64-процентния дял на полската държава в капитала на борсата, която ще се осъществи чрез първично публично предлагане (IPO).

Според източници, започнати с транзакцията, инвестиционните банки, които са мениджъри на IPO-то, са посъветвали полското финансово министерство да разпредели между 25% и 30% от акциите в IPO-то за инвеститорите на дребно. От публикация в местното издание Rzeczpospolita става ясно, че делът може да бъде и до 35 на сто.

Финансовите регулатори в Полша са одобрили днес проспекта за IPO-то на Варшавската фондова борса. Търговията с нейните акции се очаква да започне на 9 ноември.

Пазарът на ценни книжа в Полша се утвърди като лидер не само в Централна и Източна Европа, но и на Стария континент като цяло, с първични публични предлагания за 1,6 млрд. евро през 2009 г.

Това го нарежда на трето място в Европа след борсовите гиганти NYSE Euronext и Лондонската фондова борса. Броят на компаниите, които се търгуват там, се увеличи от 225 през 2000 г. до 385 към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Здравейте, Mr. Profit!Действително операторът на Букурещката фондова борса е също публична компания, благодаря ви за корекцията.Поздрави,Гергана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr. Profit
преди 13 години
"Тя ще стане първата публично търгувана фондова борса от развиваща се държава в Централна и Източна Европа в началото на следващия месец." - това не е вярно. Букурещката Фондова Борса е публична и акциите и се търгуват доста успешно вече четвърти месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още