IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка с ЕС открива пътя на Москва за членство в СТО

Русия отхвърли възможността Грузия да наложи вето над приемането й в организацията

11:06 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сделка с ЕС открива пътя на Москва за членство в СТО

Русия и Европейският съюз (ЕС) постигнаха споразумение вчера, което открива пътя на Москва да се присъедини към Световната търговска организация (СТО) през 2011 г., пише Wall Street Journal.

„На практика разрешихме всички проблеми“, казва руският заместник премиер Игор Шувалов след среща с високопоставени представители на ЕС, сред които и европейският търговски комисар Карел де Гухт.

Говорител на Гухт определи споразумението като „ключово събитие“ в 17-годишната кандидатура на Русия за членство в организацията. Русия е единствената страна сред големите икономики, която не принадлежи към СТО.

Присъединяването към СТО изисква съгласието на всички 153 членки на базираната в Женева организация.

Русия преодоля основна пречка пред кандидатурата си чрез постигането на споразумение със САЩ през септември. За момента ЕС остава главното формално препятствие и Шувалов пристигна в Брюксел, преди срещата на върха между руския президент Дмитрий Медведев и лидерите на ЕС на 7 декември, за да подготви почвата за финализиране на споразумението.

Бяха обсъдени множество проблеми, сред които таксите, които Русия налага на износа на суровини и особено дървесина. „Таксите ще бъдат отменени, когато Русия се присъедини“, заяви Шувалов. Всичко е подготвено за финализиране на споразумението през декември, допълни той.

Представителите на ЕС отстъпиха от позицията си Русия да изпълни абсолютно всички изисквания от дългия списък с правила на СТО преди да бъде приета в организацията. Сред тях се открояват прекратяването на програмите за държавно финансиране, дискриминационните правила за внос на земеделска продукция и слабата защита на интелектуалната собственост.

Шувалов отхвърли възможността Грузия, с която Русия воюва през 2008 г. и която е членка на СТО, също да се окаже препятствие. „Не сме чули нищо за евентуално вето от страна на Грузия“, казва той.

Грузия все още не е обявила намеренията си официално, въпреки че е вероятно Тбилиси да се поддаде на натиска от страна на САЩ – основният съюзник на страната – и да не създаде проблеми около руската кандидатура.

Формално Русия кандидатства за членство в СТО от 1993 г., но на практика предпочете да забави влизането си в организацията. Причината е, че от членство в СТО Русия може да изгуби повече, отколкото да спечели. Нефтът и газта, които са основна част от руския износ, не се покриват от правилата на организацията. Присъединяването към СТО ще принуди Москва да намали тарифите си за внос, които налага на почти всички стоки, с което ще изложи производството си на външна конкуренция.

През юни тази година руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия ще оттегли кандидатурата си за присъединяване към СТО и вместо това ще се включи в търговски блок с Казахстан и Беларус.

Месец по-късно президентът Медведев отхвърли тази възможност и потвърди, че Русия има интерес от присъединяване към СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още