IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан в сила от днес

Парламентът на Беларус е ратифицирал споразумението вчера

10:46 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан в сила от днес

Митнически съюз между Русия, Беларус и Казахстан влиза в сила от днес, след като вчера парламентът на Беларус е ратифицирал споразумението, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източници от парламента.

Митническият съюз между трите страни официално беше създаден на 1 януари, но не можеше да влезе изцяло в сила, докато не бъдат разрешени някои спорове. Ситуацията беше допълнително усложнена от последния спор между Русия и Беларус относно природния газ.

Съществуват обаче опасения, че създаването на митническия съюз може допълнително да отложи опитите на Русия да влезе в Световната търговска организация (СТО). Според някои икономисти официални лица, включително премиерът Владимир Путин, настояват за създаването на митническия съюз именно с цел избягване на присъединяването към СТО.

През юни миналата година Путин заяви, че Русия, Казахстан и Беларус искат да се присъединят към СТО като единна митническа зона, което на практика прекрати преговорите за членство на Русия. По-късно Москва се върна към идеята да се присъедини самостоятелно към организацията, заявявайки обаче, че ще синхронизира позицията си с другите две страни.

Създаването на митническия съюз не среща одобрението на САЩ и ЕС, които са главните търговски партньори на Русия. Миналия месец външният министър на ЕС Катрин Аштън заяви, че Общността няма проблеми с митническите съюз като цяло, а само с тези, които по-скоро спъват търговията, отколкото да я подпомагат. По думите й именно такъв е случаят със съюза между Русия, Беларус и Казахстан.

На трите страни предстои да изминат дълъг път, преди да задействат съюза си и да убедят СТО, че са готови да влязат в организацията, коментира ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още