fallback

Лихвите в Турция падат въпреки динамичния растеж на икономиката

Централната банка на Турция неочаквано намали основния си лихвен процент до 6,25%

15:45 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Турската централна банка намали неочаквано основния си лихвен процент за втори пореден месец въпреки динамичните темпове на растеж на турската икономика.

По този начин паричната институция продължи с „експерименталната” си парична политика, която включва понижение на лихвените проценти с цел отслабване на турската лира и свиване на дефицита по текущата сметка на страната, пише Bloomberg.

Централната банка намали основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта до рекордно ниското ниво от 6,25%. Мнозинството от икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че лихвените проценти в страната ще останат без промяна.

Турската лира се понижи с 1,1% до 1,566 лири за долар след решението, а лихвените проценти по двегодишните турски държавни облигации паднаха с 9 базисни пункта до 7,38%.

Гуверньорът на Турската централна банка Дурмус Йълмаз сигнализираше през последната година, че увеличението на лихвените проценти ще бъде следващата стъпка в паричната политика.

На 16 декември обаче централната банка понижи лихвените проценти в стремежа да ограничи притока на спекулативни парични потоци, причинен от високите лихвени нива в страната.

Освен това чрез понижението на лихвените проценти централната банка има за цел да намали курса на турската лира, а оттам и търговския дефицит на страната.

Турската лира се е понижила с 4,6% срещу долара след лихвеното решение на 13 декември и падна до шестмесечно дъно от 1,578 лири за долар на 11 януари.

Инфлацията в Турция забави темповете си на растеж до 6,4% на годишна база през декември, което е най-ниското й ниво за последните 12 месеца. Инфлацията в Турция се е понижила от 73% през 2002 г.

Централната банка се бори с поскъпването на лирата с понижения на лихвените проценти, но в същото време се опитва да овладее бума в потребителските разходи и в кредитирането чрез увеличаване на задължителните банкови резерви.

Делът от депозитите, който банките трябва да дължат като резерви при централната банка се увеличи от 6% на 8% на 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
fallback