fallback

EdF се присъединява официално към „Южен поток“ до края на годината

По предварителни данни делът на EdF ще бъде не по-малко от 10%, но може да достигне и 20%

11:06 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Френската енергийна компания Electricite de France (EdF) ще се присъедини официално към проекта за газопровода „Южен поток“ до края на годината. Това е заявил в Рим председателят на Газпром Алексей Милер, цитиран от Итар-Тасс.

Милер е отклонил въпроса дали към „Южен поток“ ще се присъедини и германската компания Wintershall (дъщерна на концерна BASF), неофициална информация за което имаше миналата година, с коментара „следете информацията“.

Той е отбелязал, че понастоящем се водят интензивни преговори с EdF. Идеята за присъединяване към „Южен поток“ на френския енергиен гигант датира от края на 2009 г., когато Газпром и EdF подписаха меморандум за разбирателство, предвиждащ възможността за влизане на френската компания в проекта при строителството на морската му част, която е по-сложна и скъпа от сухоземната.

В средата на миналата година Газпром, италианската Eni (която заедно с Газпром притежава към момента по 50% от акциите на компанията оператор на „Южен поток“) и EdF подписаха тристранен меморандум за конкретните стъпки за присъединяване на френската компания към състава на акционерите на газопровода. По предварителни данни делът на EdF ще бъде не по-малко от 10%, но може да достигне и 20%.

По предварителна информация присъединяването на EdF към „Южен поток“ се очаква да бъде за сметка на намаляване на дела на Eni, но не е изключено, ако делът на френската компания е 20%, да се намали акционерният дял и на Газпром. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
fallback