IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EdF се присъединява официално към „Южен поток“ до края на годината

По предварителни данни делът на EdF ще бъде не по-малко от 10%, но може да достигне и 20%

11:06 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
EdF се присъединява официално към „Южен поток“ до края на годината

Френската енергийна компания Electricite de France (EdF) ще се присъедини официално към проекта за газопровода „Южен поток“ до края на годината. Това е заявил в Рим председателят на Газпром Алексей Милер, цитиран от Итар-Тасс.

Милер е отклонил въпроса дали към „Южен поток“ ще се присъедини и германската компания Wintershall (дъщерна на концерна BASF), неофициална информация за което имаше миналата година, с коментара „следете информацията“.

Той е отбелязал, че понастоящем се водят интензивни преговори с EdF. Идеята за присъединяване към „Южен поток“ на френския енергиен гигант датира от края на 2009 г., когато Газпром и EdF подписаха меморандум за разбирателство, предвиждащ възможността за влизане на френската компания в проекта при строителството на морската му част, която е по-сложна и скъпа от сухоземната.

В средата на миналата година Газпром, италианската Eni (която заедно с Газпром притежава към момента по 50% от акциите на компанията оператор на „Южен поток“) и EdF подписаха тристранен меморандум за конкретните стъпки за присъединяване на френската компания към състава на акционерите на газопровода. По предварителни данни делът на EdF ще бъде не по-малко от 10%, но може да достигне и 20%.

По предварителна информация присъединяването на EdF към „Южен поток“ се очаква да бъде за сметка на намаляване на дела на Eni, но не е изключено, ако делът на френската компания е 20%, да се намали акционерният дял и на Газпром. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още