IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В проекта „Южен поток“ ще влязат и германски фирми

По неофициална информация в „Южен поток“ може да влязат RWE и/или Wintershall (дъщерна на концерна BASF)

18:03 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
В проекта „Южен поток“ ще влязат и германски фирми

Като акционери в проекта за газопровода „Южен поток“ ще се включат и една или две германски фирми. Това е заявил днес ръководителят на външноикономическата дейност на руския газов гигант Газпром Станислав Циганков, цитиран от руски медии.

Циганков не назовава определени компании, но по неофициална информация, цитирана в руски медии, в „Южен поток“ може да влязат RWE и/или Wintershall (дъщерна на концерна BASF).

Циганков допълва, че вероятно влизането на новите партньори в проекта ще стане за сметка за намаляване на акционерното участие на италианската Eni. Към момента Газпром и Eni, които са учредители на компанията за строителство на газопровода, участват на паритетен принцип в „Южен поток“.

До края на годината се очаква да завършат започналите преди месеци преговори за включване в компанията за „Южен поток“ и на френската EdF, като според предварителната информация нейният дял ще бъде не по-малко от 10% за сметка на намаляване на дела на Eni.

Предварителните изчисления сочат, че общата стойност на „Южен поток“ ще бъде над 20 млрд. евро. Срокът за построяването му е краят на 2015 г., а пълният капацитет – 63 млрд. куб. м газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още