IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ускорява продажбите на държавни активи

Гръцкият финансов министър предупреди, че без финансовата помощ на ЕС всички държавни разходи ще бъдат прекратени

11:54 | 24.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция ускорява продажбите на държавни активи

Гръцкото правителство одобри план за по-бърза продажба на държавни активи и бюджетни съкращения за 6 млрд. евро, за да си осигури допълнителна помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Новите мерки, одобрени от кабинета вчера, бяха провокирани от острата реакция на пазарите на държавни ценни книжа (ДЦК), която вдигна лихвените проценти по гръцките облигации до рекордни нива в началото на тази седмица.

Дълговата криза в Европа се задълбочи, след като политическите лидери от еврозоната не успяха да постигнат единство с централните банкери по повод на възможността да се удължат падежите по гръцките ДЦК. Тази "лека" мярка за преструктуриране на гръцкия държавен дълг може да бъде придружена от повече заеми за Гърция, която получи достъп до спасителен заем за 110 млрд. евро в началото на май 2010 г.

Кабинетът на гръцкия премиер Георгиос Папандреу реши вчера да продаде дялове в гръцката телекомуникационна компания OTE до края на юни, в комуналната компания Public Power Corp и банката Hellenic Postbank SA, както и в някои пристанища в страната .

Делът на държавата в тези три дружества в момента има пазарна стойност от 2,1 млрд. евро. Правителството планира да ускори мащабния си приватизационен план, който има за цел да внесе 50 млрд. евро в бюджета до 2015 г.

По-голямата част от тях ще дойдат от продажбата на недвижими имоти, които се оценяват на 35 млрд. евро.

Правителството също възнамерява да приключи продажбата на Postbank до края на годината, да продаде 75-процентните си дялове в пристанищните оператори Piraeus Port Authority и Thessaloniki Port Authority и да удължи концесията за международното летище в Атина.

Гърция държи 20% от капитала на телекомуникационната компания OTE, който има пазарна оценка от 3,2 млрд. евро. Правителството има право да продаде 10-процентен дял на немския телеком Deutsche Telekom, който вече държи 30% от капитала на ОТЕ.

Гръцкото правителство също обяви допълнителни бюджетни съкращения, възлизащи на 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Страната трябва да ограничи бюджетния си дефицит до 7,5% от БВП през 2011 г., въпреки че се очаква икономиката да се свие за трета поредна година.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину предупреди в телевизионно интервю, цитирано от ИТАР-ТАСС, че Атина няма да може да изпълнява финансовите си задължения без поредния транш от 12 млрд. евро от спасителния пакет на обща сума 110 млрд. евро.

Той посочи, че МВФ е загатнал, че няма да отпуска средства на Гърция, ако през 2012 не бъде осигурено финансирането на Атина от ЕС.

Лихвените проценти по десетгодишните гръцки ДЦК се повишиха до рекордните 17%, докато по двугодишните ДЦК скочиха до 26,25% вчера. Цената на застраховките за защита от фалит на Гърция се повиши с 29 базисни пункта до рекордните 1 373 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"Гръцкият финансов министър предупреди, че без финансовата помощ на ЕС всички държавни разходи ще бъдат прекратени"- С нетърпение Дедо Ви очаква и Българският финансов министър да предопреди: Всички държавни разходи ще бъдат прекратени за неработещата държавна администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още