IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има начини Гърция да се справи с кризата, но всички те водят към страдание

Съществуват няколко варианта за преструктуриране на дълговете, но всеки от тях изглежда достатъчно неприемлив

09:35 | 19.05.11 г. 11
Има начини Гърция да се справи с кризата, но всички те водят към страдание

Какво да се прави с Гърция? Страната, родила западната цивилизация, изглежда все по-вероятен кандидат да стане първата от еврозоната, преструктурирала своя държавен дълг. С всички възможности за последваща бъркотия, пише Стивън Давидоф в статия, публикувана в New York Times.

Европейците разполагат с широк набор от възможности за преструктуриране на гръцкия дълг. Големият номер е да го направят по начин, който би позволил на еврото да оцелее и да се предотврати бъдещ крах на Гърция или на останалите рискови държави, смята той.

Европа може да погледне за прецедент към многото примери за неизплатени дългове от независими държави. Най-пресните примери са Аржентина, Мексико, Пакистан, Уругвай и Русия, които са предприели преструктуриране на своите дългове. Когато това е ставало доброволно, начините са основно два.

Първият начин се реализира чрез доброволно участие на кредиторите. Мекият коктейл при преструктуриране на дълг включва удължаване на матуритета и намаляване на лихвите по държавния дълг. Горчивата отвара предвижда размяна на дълга за облигации с по-ниска стойност за онези кредитори, които пожелаят да участват в процеса.

Подобни преструктурирания като това в Уругвай през 2002 г. успяха, тъй като дългът, подобно на гръцкия, бе предложен с голяма отстъпка. Новият дълг се търгува при реално по-добри условия в сравнение с борсовите цени на настоящия, като по този начин се осигурява стимул на кредиторите да участват.

Случаят с Гърция обаче е различен. Страната няма собствена валута. Нещо повече, около 90% от гръцките облигации са емитирани според гръцкото законодателство. Това осигурява на Гърция много по-голяма свобода на действие за справяне с кризата. Гръцкият парламент може просто да промени законодателството, за да преструктурира дълга без съгласието на кредиторите.

Това е причината малкото количество гръцки облигации, емитирани според английското законодателство, да се търгуват на висока цена. Те не могат да бъдат променени от гръцкото правителство.

Освен тези по-обикновени варианти, най-радикалният е Гърция да излезе от еврозоната за период, който да й позволи да обезцени своята валута, за да покрие тези дългове. Но условията на гръцкия дълг може да изискват при всички случаи тя да го връща в евро, което прави този вариант много по-труден за реализация без останалите принудителни методи.

Така че какво да прави Европа?

Европейската централна банка изглежда непоколебима, че намаляването на дълга е прекалено опасно, като Германия продължава да иска Гърция да понесе наказание за безрасъдността си. Всички са съгласни, че изоставянето на еврото би било катастрофално.

От всички възможности удължаването на матуритета на гръцкия дълг изглежда най-вероятен и политически приемлив. Европейският съюз може да поиска задълженията по гръцкия дълг да бъдат платени изцяло, като по този начин покаже на Германия и останалите северноевропейски държави, че има наказание и за притежателите на дълга.

Ако това удължаване на падежите по дълга продължи няколко години, ЕС няма да трябва да покрива вземащата застрашителни размери финансова дупка, пред която е изправена Гърция.  В този случай счетоводителите може да разрешат на европейските банки, които държат ценни книжа за милиарди в гръцки дълг, все още да ги отчитат по стойност от 100 цента за долар, като по този начин им помогнат да избегнат собствените си проблеми с платежоспособността и да им дадат време да натрупат резерви.

По този начин Европейската централна банка може да избегне налагането на ограничения или фалити, които биха могли да засегнат останалите проблемни европейски държави или централни банки.

Но на практика удължаването на матуритета или намаляването на лихвите просто отлага проблема, докато гръцкият дълг остава твърде висок. Планираните продажби на гръцки активи може да бъдат достатъчни за набирането на средства за част от разликата, но няма да бъдат достатъчни за цялата сума. Поради това икономистът Нуриел Рубини и други хардлайнери препоръчват методично преструктуриране и отписване на дълга.

Европа се насочва към приемането на законодателна схема за преструктуриране на облигационните дългове, емитирани след 2013 г. и оформени по правилата на доказалия се като неуспешен модел на МВФ за преструктуриране на държавни дългове.

Това става в момент, когато може да се очаква по-агресивно преструктуриране от Гърция, а не просто удължаване на матуритетите. В сегашната ситуация ЕС и МВФ ще бъдат най-големите кредитори на Гърция, притежавайки облигации за 110 млрд. евро. ЕЦБ пък ще притежава облигации за десетки милиарди, изкупени от гръцките банки.

Както посочват Лий Бъкхийт и Миту Гулати в прекрасна статия, обобщаваща тези проблеми, преструктуриране на дълга през 2013 г. или по-късно ще означава, че „мечът на дълговото преструктуриране ... ще се стовари предимно върху врата на кредиторите на публичния сектор“. С други думи ЕС ще трябва да сподели наказанието.

Точно сега падежът за ЕС и частните кредитори може отново да бъде удължен. И удължаването е вероятно да продължи десетилетия, за да позволи стойността на дълга да бъде изядена от инфлацията

Но това е мекият вариант за 2013 г. Дотогава може да се наложат по-резки действия, ако всяко преструктуриране, извършено сега, се окаже неефективно. Във всички останали случаи обаче мнозина от тези кредитори вероятно ще използват досегашния си опит, за да се борят срещу преструктурирането, вероятно в съда.

Не е ясно кой държи гръцкия дълг. Но сред кредиторите може би са хедж фондове и други професионални инвеститори, желаещи да се включат в подобна битка.

Подобни преструктурирания могат да отнемат месеци за реализация, ако са направени кадърно, и години, ако не са. Изборът на вариант изисква политически орган, който да се ангажира и концентрира върху проблема.

Дори преди ареста на Строс-Кан европейците се колебаеха за спасителните пакети. Ще бъде трудно за европейските политици и техните избиратели да се споразумеят за начина на действие и да се придържат към посоката. Европейските министри на финансите наистина ще трябва да покажат хъс и способност да подкрепят своето финансово закъсало братство.

Докато за Гърция, за съжаление, несигурността и болката изглежда ще бъдат най-вероятният приход. Португалия и Ирландия могат да я последват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
- Защо към страдание а не към дисциплина да водят пътищата? Ако цялото време / Е, поне голяма част/ техните "икономисти" си бяха на мястото, това можеше и да им се размине...както на нас ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Ne se iznerviaite nikoi ne misli dobroto na Greece .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Няма начин. Цялата история на Гърция е да живеят и българи, сърби, румънци да им плащат сметката. досега бяха галеното дете на ЕС и затова повлякоха всички-Германия, Франция блестящ ВИЗАНТИЙСКИ номер. Ние ги познаваме, НО не и др. затова ще отнесат помията. ЛОШОТО е че и на нас ще се отрази и то ще загубиме още 10 г. от живота си. Ей това значи да живееш в ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Не си го мисля, това беше до голяма степен на шега, но всяка шега си има и доста истина :). През 90тте идваха тук с марковите дрехи, скъпите аксесоари и се правеха на баровци - нещо което никога не съм видял немец да прави, РЕДНО е сега да си платят вересиите и малко ние да се разхождаме по хотелите им а те да започнат малко да ни уважават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Дълго време финансираме прищевките на лигавите Форексиграчи от Еврозоната, повечето от които не служили в казарма, не са задоволили потребността си от гърмене, рушене и насилие, а са допуснати да управляват, за тях това е елекронна игра която познава преките пътища за задоволяване на потребностите в Пирамидата на Маслоу и ги кара ежедневно да харчат парите ни за нова война и нови разрушения, и събирайки чрез данъчната система на Европейския съюз нови средства за построяване на нови сдания за разрушаване ограбват мечтите ни. Да им спретнем още един Византийски урок, за да спрат да се подиграват с труда ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
тадд
преди 12 години
Не трябва,а ЩЕ поемат управлението,но не си мисли,че ще са на 130 минимална и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
haqan
преди 12 години
незнам но ако гръцкия БВП се е свил със 13,5 млиарда долара а дефицита в бюджета е 30 милиярда долара за миналата година то ако намалят заплатите и пенсиите със 20% и със приватизация успеят да направят балансиран бюджетпак щеса 3 пъти подобър жизнен стандарт от нас със минимална заплата на 450 евро и средна заплата над 1000 евро въпросът е че ако си бил във елита на добрите дате върнат два класа на зад е гадно но продажните гръцки политици и банки натовариха държавата със дълг който бедните ще плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Особено важната причина за дълговата криза на Р. Гърция е известна това е държавна финансова грешка, в следствие на която правителството, колкото повече работи толкова по-лоши управленски резултати постига.[Същността на катастрофалната държавна финансова грешка е, че при условия с ползване на "Незлатни пари" се управлява по начин от време със "Златни пари".Запазването на стария (от времето със "Златни пари") начин на държавно финансово управление при нови условия с "Незлатни пари" развива икономически, социални и други диспропорции и винаги води до криза.]Решението за спасение е просто необходимо е прекратяване на ненужната държавна грешка чрез ползване на усъвършенствано държавно финансово управление.Доказателство: Само до 24 часа след начало на премахване на държавната грешка ще се получи полезен обществен ефект, изразяващ се в намаления на ненужни държавни разходи, наличие на допълнителни пазарни държавни бюджетни приходи и ще е започнало успешно излизане от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Просто трябва кредиторите да поемат управлението на гръцките финанси, финансовият министър да е НАЗНАЧЕН от кредиторите, без да е длъжен да се съобразява с правителството, след което да дойдат на мин. заплата 130 евро и пенсия 50 евро, средна заплата 300 евро, па да се хванем за ръчичка и да разберат къде им е мястото ДО НАС а не да си вирят носа. Дето се вика ше разберат кон боб яде ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Доста хора вече са разбрали, че единсвения изход от дупката за Гърция е да бъде изключена от еврозоната. Проблема е там, че с това стандарта им на живот ще падне чувствително, а натрупания дълг ще ги е стегнал за гушата десетилетия. Хубавото е, че ще се оправят, но бавно. В момента само им наливат милиарди, които бавно се потапят в икономиката им, а проблемите остават. Пъкленият план на ЕС да преструктурира дълга, да напечата повечко евро, да вдигне инфлацията и така да изчезне задължението на Гърция автоматично е меко казано нагло. Не може да се хвърлиш във водата и да излезеш сух. Гърция трябва да излезе от еврозоната, да обезцени валутата си, а дълга да връща в евро, за да не са прецакани кредиторите. Така ЕС няма да е ощетен, а само гърците, които са си сами виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още