IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя нови мерки за борба с кризата

Гръцкото правителство планира допълнителни строги икономии и продажби на активи за борба с големия дефицит

15:36 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георгиос Папандреу обсъди с кабинета нови спешни мерки за намаляване на дефицита днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Георгиос Папандреу обсъди с кабинета нови спешни мерки за намаляване на дефицита днес. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство планира да въведе допълнителни мерки за съкращаване на бюджетния дефицит и продажба на държавни активи, отбранявайки се от спекулациите, че страната се е насочила към преструктуриране на своя дълг.

Разходите за застраховане от фалит на Гърция се повишиха до рекордни нива днес, предава Bloomberg. В края на миналата седмица лихвените проценти по 10-годишните гръцки държавни облигации скочиха до рекордни нива, след като Fitch намали рейтинга на страната с три степени.

„Гърция рискува държавен фалит и финансовите министри изразиха силни съмнения относно бавния й напредък”, заяви френският финансов министър Кристин Лагард на 20 май в интервю за австрийския вестник Der Standard.

Повече от година, след като европейските лидери одобриха спасителен план за овладяване на кризата с държавните дългове в еврозоната, лихвените проценти по ДЦК на задлъжнелите страни в периферията остават на рекордно високи нива.

Курсът на еврото падна до рекордно ниско ниво срещу швейцарския франк заради опасения, че кризата с държавните дългове в Европа ще се задълбочи.

Лихвените проценти по десетгодишните гръцки държавни облигации скочиха с 19 базисни пункта до 16,76% днес, а тези по двугодишните ДЦК се покачиха с 12 базисни пункта до 25,58%. Междувременно цената за застраховане на гръцкия държавен дълг скочи с 29 базисни пункта до рекордните 1 373 пункта.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу председателства заседание на кабинета в Атина днес, на което ще се обсъди пети пакет за строги икономии, откакто страната получи достъп до 110 млрд. евро спасителни заеми от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Правителството търси и начини да ускори плановете си за продажба на държавни активи за 50 млрд. евро, които се равняват на почти 25% от брутния вътрешен продукт на Гърция.

Срещата на кабинета се провежда, докато екип от инспектори на МВФ и ЕС се подготвя да се върне в Атина през тази седмица и да завърши прегледа за напредъка на Гърция за посрещане на условията за нейното спасяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още