IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Фалитът на Гърция ще засегне и други страни

Рейтинговата агенция категорично отхвърля варианта за каквато и да е форма на преструктуриране на гръцкия дълг

15:38 | 24.05.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Moody's: Фалитът на Гърция ще засегне и други страни

Каквато и да е форма на преструктуриране на гръцкия държавен дълг вероятно ще навреди и на кредитните рейтинги на други периферни страни от еврозоната.

Това предупреди в специално изявление рейтинговата агенция Moody's, цитирана от BBC.

Сред тежко засегнатите от подобно развитие на дълговата криза ще бъдат и гръцките банки.

Гръцкото правителство проведе заседание вчера, на което одобри икономии за 26 млрд. евро и реши да ускори програмата за продажба на държавни активи за 50 млрд. евро.

Гръцката опозиция не подкрепи днес четиригодишния план за строги държавни икономии. Той предвижда мерки, които продължават две години след следващите избори в страната.

Кабинетът на премиера Георгиос Папандреу обаче разполага с мнозинство в парламента и не разчита на подкрепата на опозицията за текущите си бюджетни съкращения.

В своето изявление от Moody's посочват, че колкото по-дълго се запази сегашното състояние на несигурност, толкова повече ще расте изкушението за властите в Гърция или еврозоната да опитат да предприемат някаква форма на преструктуриране на дълга, или с други думи - да позволят на Гърция да фалира.

„Пълното отражение върху капиталовите пазари в Европа би било трудно да се предвиди и по-трудно да се контролира. Последиците ще засегнат кредитоспособността (а оттам и рейтинга) на емитентите из цяла Европа”, предупреждават от Moody’s.

Лихвените проценти по 10-годишните гръцки облигации кръжат около рекордните 17%, които бяха достигнати вчера, в сравнение с 15,3% преди седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
А какво ще стане, ако ЕЦБ реши да изкупи по-голямата част от гръцкия дълг, държан от немските и френски банки в замяна на свежи парици? И то без "пострижка" за банките? И ЕЦБ спре да "ръчка" гърците за плащания (освен лихвата и то по Eibor + 2-3%) за период от 5 - 7 години? Тоест QE2.0. v ECB.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Надявам се не твърдиш, че държавните облигации са обезпечени с активи, заложени пред кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Точно така. Ако Гърция фалира, то: 1. Кредиторите ще си вземат активи от държавата заедно с лихвите. Това са държавни имоти и активи от солидни икономически структури. 2. Обикновеният грък ще започне да взима по-малка заплата и пенсия, а върхушката, която присвои голямата пара, вече няма да може да *** /толкова лесно, както до сега/. 3. Банките няма да фалират, те просто бъдат придобити от съответните Немски и Френски такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
нищо толкова няма да стане ако фалира Гърция . нека да фалира . по -добре за тях , и лошо за алчните банкери , които направиха всичките тези лайнарщини последните години. има едно правило в икономиката - debt's that can't be payed won't be . крайно време е и алчните банкери да поемат удар за това което направиха ..... иконмомиката си има собствени правила , които не се поддават на алчност . да не са им отпускали кредити като луди!!а и гърците не са *** като нас - използват част от парите за собаствения си народ и кеф , а не продажни ,*** суги като нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Boyko Tikvata
преди 12 години
Безспорно ще има рязко свиване на кредитирането у нас. Но това не променя положението в което гърците се намират. Плюс това, около нас са Румъния и Сърбия - също клиенти на МВФ, и Унгария - така, че целият регион се възприема от пазарите като закъсал. Колкото и Дянков да си скъса *** от фискална дисциплина, пак няма да ни превърне в остров на стабилността. Ако ще и магистралата Якоруда - Велинград да направи Бойко, бизнесът няма да се хвърля да открива работни места.На HP, IBM, Microsoft, Accenture, CSC, Adecco магистрали не им трябват - а хора с чужди езици, основен офис пакет и базови фин-счет. познания, с желание за решаване на проблеми и самосъзнание да не идват на работа "по къси *** и джапенки".А това гърците да обявят неплатежоспособност за мен е въпрос на време. Така, че си подгответе парици за кризисен буфер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
clearly
преди 12 години
Гръцкият фалит е удар по икономиката на БългарияАко банките майки на действащите у нас финансови институции изтеглят капитали, това ще удари и без друго нищожния ръст...............................................................................................Ефектът върху БългарияЕфектът от евентуален фалит на Гърция или дори преструктуриране на нейните задължения няма как да не бъдат усетени от банковата система в България и от икономиката като цяло. Към този момент в страната действат 5 гръцки банки: "Банка Пиреос", ОББ, "Емпорики", "Алфа банк" и "Пощенска банка". Четири от тези банки се намират в Топ 10 по пазарна капитализация у нас, а общият им капитал е в размер на 20.45 млрд. лв или 27.55% от общия банков капитал. Ако се наложи банките майки да покриват загуби, понесени от обезценка на гръцки дълг, то те със сигурност ще го направят като изтеглят част от капиталите си. Още преди една година от рейтинговата агенция Fitch предупредиха, че България, която има най-малък бюджетен дефицит в Европейския съюз, рискува да стане свидетел на изсмукване" на банките си заради финансовите проблеми на съседна Гърция. Ако подобно изтегляне на капитали наистина стане факт, икономиката ще го усети под формата на намаляване на кредитирането, свиване на потреблението и от там забавяне на икономическият ръст.http://***.livebiz.bg/analizi/s/2030761922
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
За потвържение на мнение #2 ето следния материал:"Международният валутен фонд (МВФ) иска гаранции, че за 2012 г. финансирането на Гърция ще бъде обезпечено от страните на Евросъюза. Едва когато получи такива, Фондът ще преведе поредния транш от 12 млрд. евро (част от заема на обща сума 110 млрд. евро)", каза Папаконстантину, който предупреди: "Ако траншът не бъде преведен, всички държавни разходи ще бъдат замразени, като в това число няма да бъдат изплащани заплатите на държавните служители и пенсиите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Искам да кажа, че новият икономически модел в Европа е Вишеград 4 (Ч+С+П+У) работи за Запада, а прибалтиките за Скандинавия. В тази схема юга не се вписва никак тъй като "прасетата" няма какво да предложат в замяна на немския индустриален експорт, нито се навиват да са работилница за някого (ние вече сме "развити", следователно може само да си лежим). Така, че от протестите в Испания и Гърция няма полза, защо въпросът не е "искам работа, дайте ми работа", а "готов съм да си скъсам *** под жаркото лятно слънце за средно-европейска заплата".Никой не иска да работи на полето да отглежда хранителни продукти (фундамента), условно казано юга няма индустрия с висока добавена стойност, а само иска да живее от слънце, туризъм и недвижимости. Не се получава, когато островитяните са "го втасали", а немците се скръндзят и спестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Пре-издаване на облигации за замяна на съществуващия дълг с книжа с по-дълъг матуритет (10 годишни за 15 годишни) или оформяне на съществуващия дълг в нови книжа, с които настоящия размер на дълга се намалява (тоест отписване на дълг), но при всички случаи стигаме до "пострижка" за немските и френски банки, завлечени в гръцкото блато от икономическата парадигма наречена Меркелономикс. Представи си, че твоята заплата е замразена или "резната" и лихвата по ипотеката ти скача на седмична база до 16.75. Колкото и да рефинансираш в един момент цената на това рефинансиране ще е толкова висока, че нетната заплата минус плащанията по заемите и вересиите от роднини няма да ти стига само за храна. Такова е бъдещето на гръцките съседи. Рано или късно ще приложат подхода Софиянски - Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fgbsfg_Errgsdfghsfgh
преди 12 години
Някой би ли ми обяснил какво означава "преструктуриране на дъжавния дълг"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още