IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия

Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. куб. м природен газ, от които 1 трлн. в България, пише Bloomberg

18:32 | 08.06.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия

Същата технология, която предостави на щатските потребители изключително ниски цени на природния газ след 2002 г., ще бъде развивана в Източна Европа в опит за понижаване на руския монопол върху енергийните доставки в региона, пише Bloomberg.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Talisman Energy Inc. са сред компаниите, които се подготвят за разработването на газовите находища в шистовите скали на Полша и България, които могат да се окажат достатъчни за покриването на нуждите на региона за почти 80 години, се казва в изявление на щатската Енергийна информационна администрация. Полша е завършила изграждането на първите 7 кладенеца от планираните общо 124 и за момента оценява резултатите.

Успехът на планираните проекти би преначертал енергийната карта на Европа - континент, който за момента получава от Русия около една четвърт от доставките на природен газ. Усилията за намиране на повече газ стават дори още по-належащи, след като Германия обяви, че планира да загърби ядрената енергия и да ограничи емисиите на въглероден диоксид, причиняващ глобалното затопляне.

„Необходимостта страните от Централна и Източна Европа поне да опитат да разкрият тези ресурси, ако ги има, е много много по-голяма от тази в Западна Европа“, казва Освалд Клинт, главен енергиен анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. в Лондон.

Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. кубически метра природен газ, от които 5,2 трлн. куб. м вероятно са в Полша и биха били достатъчни за задоволяването на 300 години вътрешно потребление.

Миналия месец България предостави на Chevron лиценз за 30 млн. евро. Според оценките залежите в страната може да надхвърлят 1 трлн. куб. м газ.

„Проблемът с газа в Европа и особено в Централна и Източна Европа има много по-голямо значение от това каква е цената“, казва българският министър на икономиката Трайчо Трайков. „Става въпрос за националната независимост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Който иска може да прочете един добра работа за модерния добив на шистов газ в САЩ: ***.all-llc.com/publicdownloads/ALLShaleOverviewFINAL.pdfПак остават обаче въпросите за зависимостта, този път от добиващите компании, цената, необходимото количество вода, замърсяването и контрола. Като се тегли чертата накрая, каква ще е печалбата/загубата.И още нещо за влиянието на добива на шистов газ върху околната среда:( US автор)http://***.helium.com/items/1909133-marcellus-gas-fracturing-gas-wells-water-pollution-clean-energy-gas-exploration-natural-gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
OK, възможно е да е така, не гледах много внимателно наистина (във фонов режим така да се каже) но гледката беше наистина покъртителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
belv
преди 12 години
До Lazy. Това което сте гледал е нефт а не газ от шисти. Ако се замислите съвсем малко, ще признаете, че добив на газ по открит способ няма как да стане, т.е. не може да промени ландшафта на местността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
eldred
преди 12 години
Този форум става все по-шантаво място. От кога започна да се пълни с препратки към съветския официоз "Дума" или с пророчествата на някаква врачка.Докато ние тук отново спъваме всеки опит да се измъкнем от руското енергийно влияние хората по света не си губят времето. Естонците имат 70% енергийна независимост благодарение на шистовия газ без да е настъпил екологичен апокалипсис. И не се притесняват дали Путин ще им каже, че тази зима ще стоят на студено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Тая вода седи на дълбочина от 1.5 км, едва ли докосва подпочвената вода. Причините за замърсяване са не добивът, а инцидентите, които стават на повърхността - катастрофи на цистерни, пробити тръби и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
citizen_bg
преди 12 години
Навремето като чух пророчеството на Ванга, че ще излезе всичкото злато, но ще се скрият водата и храната ми стана смешно. Вече не толкова...Комбинацията между оскотял народ мислещ с търбуха си и алчни, продажни управляващи не води до добро. Но пък в крайна сметка има Монсанто и неговите емисари в Бългрия - биотехнолозите новатори... :)) Няма да останем гладни. Все пак ще имаме газ и с какво да плащаме :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Lazy
преди 12 години
Преди няколко седмици гледах по дискавъри за добива на шистов газ в Канада. Местността изглеждаше така, както не бих искал да изглежда нито едно ъгълче от България па ако ше да стоя на студ през зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
crammer
преди 12 години
ha,ha,ha...toia oste si jivee s minaloto, mechtite i mislite mu sa v minaloto....Nama li naikav nachin da se ne se dopuskat takiva kato tebe v prostranstovot. Hodi si na selo i se zanimavai saz zemedelie, mate!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
citizen_bg
преди 12 години
През Гугъл-а излизат много препратки. Търси "шистов газ технология" или "shale gas". Проблема е, че при добива се използва много вода с добавени химикали, като само 50% до 70% от замърсената вода може да се извади и извози с цистерни. Останалата остава и замърсява почвата и подпочвените води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
В учебниците по Родинознание от 1983 и 1985 г. е пълно с ключови думи обобщаващи опита на СИВ, тогавашншят отличник в стопанското развитие, от когото НАТО преписваше и се стремеше да надцака с малко, въпреки че новините по БНТ бяха толкова изчерпателни, че едва ли някой би могъл да добави нещо след тях. Предполагам, че един лек прочит на учебниците по Родинознание от 1983 и 1985 г. от управляващите ще отключи правилните въпроси към БАН за да се изработи безопасна и ефективна технология за Добиване на Шистов Газ без това да означава, разбутване на вулканите наблизо, сеизмичната дейност свързана с тях и евентуални по-високи приливи, придружени с американски скаути като Уорли, които да правят замервания за мъртва риба. Предполагам, че все още има останали макар и ограничен брой учебници по Родинознание от 1983 и 1985 г., които да отключат спомените на управляващите от тогавашните качествени, ефективни и изчерпателни новини на БНТ защитаващи преди всичко българският интерес. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още