IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът „Набуко“ получи и политическа подкрепа от страните участнички в него

Със споразумение за подкрепа на проекта е финализирана правната рамка за газопровода

18:00 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проектът „Набуко“ получи и политическа подкрепа от страните участнички в него

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес в Турция от името на българската държава споразумението за политическа подкрепа на проекта за газопровода „Набуко”, съобщиха от министерството.

Подписи под документа са сложили управляващият директор на инвестиционната компания „Набуко газ пайплайн интернешънъл” Райнхард Мичек и представители на правителствата на всяка от транзитните държави (Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция). Споразуменията представляват двустранни договори между компаниите акционери в проекта и правителствата на всяка от транзитните държави.



„С това ние днес казваме: „Да, проектът Набуко ще се случи”, заяви при подписването на документа Трайков. Той изтъква ползите от новия газопровод за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

„Проектът ще осигури сигурност на доставките за потребителите, надежден пазар за страните, които са източници на природния газ, както и изобилен и предвидим пазар за европейските държави и Турция”, подчерта Трайков.

Със споразумението за подкрепа на проекта е финализирана правната рамка на „Набуко”. Документът установява благоприятен регулаторен транзитен режим по законодателството на ЕС и Турция, защита на газопровода от потенциално дискриминационно законодателство и законова и административна подкрепа за по-нататъшно осъществяване на проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още