fallback

Шистов газ ще понижи зависимостта на Източна Европа от доставките от Русия

Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. куб. м природен газ, от които 1 трлн. в България, пише Bloomberg

18:32 | 08.06.11 г. 23
Автор - снимка
Създател

Същата технология, която предостави на щатските потребители изключително ниски цени на природния газ след 2002 г., ще бъде развивана в Източна Европа в опит за понижаване на руския монопол върху енергийните доставки в региона, пише Bloomberg.

Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Talisman Energy Inc. са сред компаниите, които се подготвят за разработването на газовите находища в шистовите скали на Полша и България, които могат да се окажат достатъчни за покриването на нуждите на региона за почти 80 години, се казва в изявление на щатската Енергийна информационна администрация. Полша е завършила изграждането на първите 7 кладенеца от планираните общо 124 и за момента оценява резултатите.

Успехът на планираните проекти би преначертал енергийната карта на Европа - континент, който за момента получава от Русия около една четвърт от доставките на природен газ. Усилията за намиране на повече газ стават дори още по-належащи, след като Германия обяви, че планира да загърби ядрената енергия и да ограничи емисиите на въглероден диоксид, причиняващ глобалното затопляне.

„Необходимостта страните от Централна и Източна Европа поне да опитат да разкрият тези ресурси, ако ги има, е много много по-голяма от тази в Западна Европа“, казва Освалд Клинт, главен енергиен анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. в Лондон.

Шистовите скали в Източна Европа може да съдържат 7,1 трлн. кубически метра природен газ, от които 5,2 трлн. куб. м вероятно са в Полша и биха били достатъчни за задоволяването на 300 години вътрешно потребление.

Миналия месец България предостави на Chevron лиценз за 30 млн. евро. Според оценките залежите в страната може да надхвърлят 1 трлн. куб. м газ.

„Проблемът с газа в Европа и особено в Централна и Източна Европа има много по-голямо значение от това каква е цената“, казва българският министър на икономиката Трайчо Трайков. „Става въпрос за националната независимост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
fallback