fallback

Съдбоносните за Гърция и Европа избори

Който и да излезе краен победител, ще празнува Пирова победа заради предстоящите трудни решения, пише WSJ

15:36 | 17.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас пуска своя глас. Снимка: Ройтерс

Рядко избори в Гърция предизвикват толкова засилено внимание в чужбина, както парламентарните избори тази неделя. Около 9,8 млн. гърци решават не само разпределението на местата в парламента, но вероятно и бъдещето на еврозоната. Ако радикалната лява СИРИЗА излезе като победител и действително прекрати меморандума, в най-лошия случай ще се стигне до излизане на страната от еврозоната, пише в свой анализ днес Wall Street Journal.

Секциите са отворени от ранните сутрешни часове. Очаква се, че битката ще бъде оспорвана между консервативната "Нова демокрация" и СИРИЗА. При последните избори на 6-и май реално нямаше силен резултат за мнозинство от една от двете страни. Гласоподавателите могат да дадат гласа си до 18 часа. 

Която и партия да излезе победител, тя ще е изправена пред почти непреодолима задача: трябва да поеме наследството на почти в изпаднала почти в несъстоятелност държава и да върне икономиката, която е почти в състояние на свободно падане обратно по пътя към ръстта, най-важното, тя трябва да се справи с общество, което не иска да знае нищо за мерките за икономии.

Националите се погрижиха за нарастващо добро настроение

От дълго време насам гърците имаха малко поводи за радост. В навечерието на изборите обаче националният футболен отбор се погрижи за доброто настроение. С 1 на 0 гърците изхвърлиха считаните за фаворити руснаци от турнира.

До късно вечерта гърците празнуваха победата си по улици и барове в цялата страна. За няколко часа политиката и икономическата мизерия минаха на заден план. 

По този начин Гърция вече е на четвъртфинал и по всяка вероятност там ще срещне Германия, онази страна от еврозоната, която най-силно се застъпва за спазване на всички трудни ангажименти на Гърция. Дали футболната изненада ще повлияе на изхода на изборите и кой може да спечели от това, засега не е ясно.

За някои победата за подценявания отбор ще бъде от полза за политическия аутсайдер СИРИЗА, за други това е знак, че проевропейският курс на консервативната "Нова демокрация" ще спечели повече поддръжници.

Председателят на „Нова Демокрация“, за чиито избор се надява по-голямата част от Европа, подчерта при последната си предизборна изява, че еврото е основната "котва" за стабилност на страната. Антонис Самарас предупреди, че измъчваната от рецесия гръцка икономика няма да издържи на шока от продължаващата политическа несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback