IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносните за Гърция и Европа избори

Който и да излезе краен победител, ще празнува Пирова победа заради предстоящите трудни решения, пише WSJ

15:36 | 17.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас пуска своя глас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас пуска своя глас. Снимка: Ройтерс

За Самарас изборите са референдум за еврото

"Съдбата на страната ще се реши от отговорите на гръцкия народ на седем големи дилеми", каза ръководителят на „Нова демокрация“ пред няколко хиляди привърженици на един от най-големите площади в столицата Атина.  „И първата дилема, за която ще се решава по време на изборите, е дилемата евро или драхма".

Новите избори се разглеждат и от самите гърци като референдум за оставане на страната във валутната зона. Партията на Самарас поддържа договорения спасителен пакт с Европа, но трябва да се утвърди срещу левичарската коалиция СИРИЗА, която отхвърля споразумението и иска да анулира програмата за икономии. 

Ако през идните дни не успеем да сформираме кабинет, е много вероятно въобще да нямаме шанс за нови избори“

"Нова демокрация" и СИРИЗА са не само антагонисти по този разделящ гръцкото общество въпрос, но се очаква те да са най-силните фракции в парламента от общо 300 депутати. Тъй като най-голямата партия ще получи бонус от 50 места и по този начин ще получи решаващо предимство да състави правителство, предизборната кампания още по-силно насочи избора между "Нова демокрация" или СИРИЗА.

При всички случаи мнозинството ще е крехко

Ако консерваторите получат най-много гласове, те могат да сформират коалиция със социалдемократите на ПАСОК, които според анкетите ще са на трето място и които подкрепят европейския спасителен пакет. Ако спечели ултралявата СИРИЗА, тя може да избере малката демократична левица като коалиционен партньор, така че двете могат също да имат достатъчно депутати, за да сформират правителство.

Която и от двете възможности за бъде постигната, мнозинствата ще са толкова крехки, че да не оцелеят дълго предвид предстоящите трудни решения.

При първите избори през май консерваторите бяха първи, но нямаха ясно изразено мнозинство, за да формират стабилно правителство. Сформиране на коалиционно правителство не се увенча с успех след няколко опита на различни партии.

В случай, че коалиционните преговори и този път са неуспешни, Самарас предлага формирането на правителство на единството. Икономика, банковият сектор и компаниите не могат да издържат на несигурността, която е свързана с повторни избори, твърди лидерът на демократите.

„Ако през идните дни не успеем да сформираме кабинет, е много вероятно въобще да нямаме шанс за нови избори“, казва Самарас.

Първата задача, пред която ще бъде изправен победителят днес, е прилагането на поредния кръг от спестовни мерки с обем от около 11,5 млрд. евро, договорен с европейските и международните кредитори.

Ако водещите гръцки политици не пожелаят или нямат възможност да спазят условията за спасителния план на стойност 173 млрд. евро, Брюксел може да затегне кранчето и да изтика Атина от съюза с обща валута. А това може да застраши неговото бъдеще. 

Галерия от изборния ден вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, нали на всички е ясно, че зад така наречените демократични процеси /бутане на стени, "измитане" на комунизъм, разширяване на ЕС и НАТО и прочие/ си седят ИКОНОМИЧЕСКИ интереси. А забравих прословутата ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. Национален суверенитет и идентичност са решенията за по-мъничките като нас. Умно, хитро, находчиво, или както и да се нарича, провеждане на политика на протекционизъм и развитие на СОБСТВЕНО производство, не на ишлемета /вместо да изнасяме суровини/. Иначе сме все от еб...та страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Ако гърците напуснат и успеят да избягат от ЕЗ , те тези 300 милиарда които са свили няма да ги върнат , но тези пари ще излязат от джобовете на другите които остават в ЕЗ и с тях могат да се купят стоки които те трябва да произведат срещу откраднатите пари..за да не се обезцени еврото..обезцени ли се ще се обезценят и отмъкнатите от гърците пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хехе... тези дни пак тук, незабелязано мина едно материалче с един факт, който почти никой не коментира, а той е особено показателен за това какво става:Според централната банка на Гърция от началото на годината били изтеглени спестявания за 37 млрд. евро, като същите в банките намаляли до 166 млрд!!! Значи в началото на годината са били над 200 млрд.!!!Като отчетем, че този процес върви вече повече от година и по-пъргавите гърци отдавна са настанили влоговете си на по-сигурни места, можем да кажем съвсем приблизително, че гърците имат спестявания за над 300 млрд.!Излиза, че те са прибрали почти всичко, което реално дължат, под дюшеците и могат да поизчакат спокойно, докато някой се опитва да ги плаши.btw, колко бяха общо спестяванията на българите, дето Бойко и Дянков се пънеха, че били рекордно високи?И IQ146, никой не е казал, че като влезем в ЕС, отиваме там за да печели народът! Ако на някой му пукаше, може би щеше поне да Го попита какво мисли за такива обвързващи съюзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Тази сутрин се събудих с много весел репортаж от TV7 където водещата зададе въпроса на репортерката: "Добро утро, колежке! Как върви изборният ден в Гърция до сега?". А колежката леко чупеше ръце и сконфузено каза: "Ами те гърците му отложиха началото защото снощи до късно празнуваха победата над Русия..." В студиото стана тихо, като на гробище и малко след това продължиха все едно нищо не станало... Толкова им пука на гърците за правителство, ЕС, ЕЗ и т.н. Важното е някой да снася кинти и шоуто да върви... Шол мъст гов он..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
какъвто и да е резултата, гърците няма да платят а немците няма да им простят...задава се дългогодишна агония и за ЕЗ и за ЕС въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ммм да. Интересно става. Нямам търпение, да излязат резултатите от изборите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
математикa
преди 11 години
Съгласен съм че не е честно. С голяма част от тези пари, дето ги дължат гърците, комшиите си платиха нкой екстри - като домакинство и медали на олиммпияда, европейска титла и т.н. Отделно се изживяват като супер успешни хора и ни гледат като бедни *** и балъци. Според мен парите ако бяха вкарани в България, а не в Гърция , щяха да имат много по-голяма възвръщаемост. Освен това не смятам, че избирателите в Гърция ще решат бъдещето й в еврозоната, това ще се реши или вече е решено на друго ниво. На някой обаче му трябваха пияни, самодоволни гърци току преди вота. Интересно на кого и как това ще се отрази на изборите. Всъщност съвсем скоро ще разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още