IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносните за Гърция и Европа избори

Който и да излезе краен победител, ще празнува Пирова победа заради предстоящите трудни решения, пише WSJ

15:36 | 17.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас пуска своя глас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас пуска своя глас. Снимка: Ройтерс

Рядко избори в Гърция предизвикват толкова засилено внимание в чужбина, както парламентарните избори тази неделя. Около 9,8 млн. гърци решават не само разпределението на местата в парламента, но вероятно и бъдещето на еврозоната. Ако радикалната лява СИРИЗА излезе като победител и действително прекрати меморандума, в най-лошия случай ще се стигне до излизане на страната от еврозоната, пише в свой анализ днес Wall Street Journal.

Секциите са отворени от ранните сутрешни часове. Очаква се, че битката ще бъде оспорвана между консервативната "Нова демокрация" и СИРИЗА. При последните избори на 6-и май реално нямаше силен резултат за мнозинство от една от двете страни. Гласоподавателите могат да дадат гласа си до 18 часа. 

Която и партия да излезе победител, тя ще е изправена пред почти непреодолима задача: трябва да поеме наследството на почти в изпаднала почти в несъстоятелност държава и да върне икономиката, която е почти в състояние на свободно падане обратно по пътя към ръстта, най-важното, тя трябва да се справи с общество, което не иска да знае нищо за мерките за икономии.

Националите се погрижиха за нарастващо добро настроение

От дълго време насам гърците имаха малко поводи за радост. В навечерието на изборите обаче националният футболен отбор се погрижи за доброто настроение. С 1 на 0 гърците изхвърлиха считаните за фаворити руснаци от турнира.

До късно вечерта гърците празнуваха победата си по улици и барове в цялата страна. За няколко часа политиката и икономическата мизерия минаха на заден план. 

По този начин Гърция вече е на четвъртфинал и по всяка вероятност там ще срещне Германия, онази страна от еврозоната, която най-силно се застъпва за спазване на всички трудни ангажименти на Гърция. Дали футболната изненада ще повлияе на изхода на изборите и кой може да спечели от това, засега не е ясно.

За някои победата за подценявания отбор ще бъде от полза за политическия аутсайдер СИРИЗА, за други това е знак, че проевропейският курс на консервативната "Нова демокрация" ще спечели повече поддръжници.

Председателят на „Нова Демокрация“, за чиито избор се надява по-голямата част от Европа, подчерта при последната си предизборна изява, че еврото е основната "котва" за стабилност на страната. Антонис Самарас предупреди, че измъчваната от рецесия гръцка икономика няма да издържи на шока от продължаващата политическа несигурност.

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, нали на всички е ясно, че зад така наречените демократични процеси /бутане на стени, "измитане" на комунизъм, разширяване на ЕС и НАТО и прочие/ си седят ИКОНОМИЧЕСКИ интереси. А забравих прословутата ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. Национален суверенитет и идентичност са решенията за по-мъничките като нас. Умно, хитро, находчиво, или както и да се нарича, провеждане на политика на протекционизъм и развитие на СОБСТВЕНО производство, не на ишлемета /вместо да изнасяме суровини/. Иначе сме все от еб...та страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Ако гърците напуснат и успеят да избягат от ЕЗ , те тези 300 милиарда които са свили няма да ги върнат , но тези пари ще излязат от джобовете на другите които остават в ЕЗ и с тях могат да се купят стоки които те трябва да произведат срещу откраднатите пари..за да не се обезцени еврото..обезцени ли се ще се обезценят и отмъкнатите от гърците пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хехе... тези дни пак тук, незабелязано мина едно материалче с един факт, който почти никой не коментира, а той е особено показателен за това какво става:Според централната банка на Гърция от началото на годината били изтеглени спестявания за 37 млрд. евро, като същите в банките намаляли до 166 млрд!!! Значи в началото на годината са били над 200 млрд.!!!Като отчетем, че този процес върви вече повече от година и по-пъргавите гърци отдавна са настанили влоговете си на по-сигурни места, можем да кажем съвсем приблизително, че гърците имат спестявания за над 300 млрд.!Излиза, че те са прибрали почти всичко, което реално дължат, под дюшеците и могат да поизчакат спокойно, докато някой се опитва да ги плаши.btw, колко бяха общо спестяванията на българите, дето Бойко и Дянков се пънеха, че били рекордно високи?И IQ146, никой не е казал, че като влезем в ЕС, отиваме там за да печели народът! Ако на някой му пукаше, може би щеше поне да Го попита какво мисли за такива обвързващи съюзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Тази сутрин се събудих с много весел репортаж от TV7 където водещата зададе въпроса на репортерката: "Добро утро, колежке! Как върви изборният ден в Гърция до сега?". А колежката леко чупеше ръце и сконфузено каза: "Ами те гърците му отложиха началото защото снощи до късно празнуваха победата над Русия..." В студиото стана тихо, като на гробище и малко след това продължиха все едно нищо не станало... Толкова им пука на гърците за правителство, ЕС, ЕЗ и т.н. Важното е някой да снася кинти и шоуто да върви... Шол мъст гов он..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
какъвто и да е резултата, гърците няма да платят а немците няма да им простят...задава се дългогодишна агония и за ЕЗ и за ЕС въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ммм да. Интересно става. Нямам търпение, да излязат резултатите от изборите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
математикa
преди 11 години
Съгласен съм че не е честно. С голяма част от тези пари, дето ги дължат гърците, комшиите си платиха нкой екстри - като домакинство и медали на олиммпияда, европейска титла и т.н. Отделно се изживяват като супер успешни хора и ни гледат като бедни *** и балъци. Според мен парите ако бяха вкарани в България, а не в Гърция , щяха да имат много по-голяма възвръщаемост. Освен това не смятам, че избирателите в Гърция ще решат бъдещето й в еврозоната, това ще се реши или вече е решено на друго ниво. На някой обаче му трябваха пияни, самодоволни гърци току преди вота. Интересно на кого и как това ще се отрази на изборите. Всъщност съвсем скоро ще разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още