fallback

Нов протест срещу пакета икономии блокира Солун

Премиерът Андонис Самарас обеща това да е последното „затягане на коланите“

21:27 | 08.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С масови протести гръцката опозиция иска да попречи на влизането в сила на нов пакет за икономии в размер на 11,5 млрд. евро.

В гръцкия пристанищен град Солун в събота няколко хиляди демонстранти упрекнаха консервативния премиер Андонис Самарас, че „слуша заповедите на Тройката кредитори и води страната и народа си към катастрофа“.

„Докато Гърция е поела ангажимент към еврото, нейните партньори ще продължат да я подкрепят напълно в усилията си", каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой в събота по време на бизнес форум в Италия. И назова еврото необратима валута. Всички европейски лидери и институции желаели да запазят единната валута. 

Като следствие от нарастващите евроскептични настроения в ЕС италианският премиер Марио Монти предложи насрочването на специална среща на върха. Целта е да се съживи проекта за европейската интеграция и да се вземат мерки срещу нарастващия популизъм в еврокризата, заяви днес Монти в Чернобио. Той говори за „опасна фаза за Европейския съюз“. „Има много популизъм, чиято цел е разединение вместо интеграция", каза председателят на Европейския съвет Ван Ромпой. Все още не е определена дата за срещата.

Същевременно в Гърция премиерът Андонис Самарас призова своите сънародници за одобрение на новия пакет от мерки за строги икономии. По време на откриването на най-големия панаир в страната – този в Солун, Самарас обеща на сънародниците си това да е последния пакет от икономии. Ако Гърция напусне еврозоната, във финансово отношение страната ще загине, каза още премиерът. Самарас настоя, че неговият приоритет е да убеди кредиторите да отпуснат следващия заем, в размер на 31,5 млрд. евро. Откривайки панаира в Солун той каза, че коалиционното правителство е решено да изпълни задълженията си, въпреки растящото обществено недоволство.

Въпреки това основните профсъюзи, опозиционни партии, включително радикалната партия „Сириза” и активисти на комунистите се включиха в протестите в Солун, като според полицията броят на демонстрантите е бил над 12 000 души. „Промяна! Или те, или ние“, пишеше на някои транспаранти. „Стига ни! Не издържаме“, скандираха присъстващите.

Въпреки че миналата година в протестен марш в Солун участваха около 25 хил. души, репортери казват, че това е била най-голямата демонстрация за последните месеци. В протеста участие са взели и полицаи и пожарникари.

Посланието на протестиращите бе, че страната не може да поеме повече икономически съкращения, налагани от правителството в замяна на международната помощ от ЕС и МВФ. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
fallback