IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов протест срещу пакета икономии блокира Солун

Премиерът Андонис Самарас обеща това да е последното „затягане на коланите“

21:27 | 08.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Стига ни! Не издържаме&ldquo;, скандираха присъстващите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Стига ни! Не издържаме“, скандираха присъстващите. Снимка: Ройтерс

С масови протести гръцката опозиция иска да попречи на влизането в сила на нов пакет за икономии в размер на 11,5 млрд. евро.

В гръцкия пристанищен град Солун в събота няколко хиляди демонстранти упрекнаха консервативния премиер Андонис Самарас, че „слуша заповедите на Тройката кредитори и води страната и народа си към катастрофа“.

„Докато Гърция е поела ангажимент към еврото, нейните партньори ще продължат да я подкрепят напълно в усилията си", каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой в събота по време на бизнес форум в Италия. И назова еврото необратима валута. Всички европейски лидери и институции желаели да запазят единната валута. 

Като следствие от нарастващите евроскептични настроения в ЕС италианският премиер Марио Монти предложи насрочването на специална среща на върха. Целта е да се съживи проекта за европейската интеграция и да се вземат мерки срещу нарастващия популизъм в еврокризата, заяви днес Монти в Чернобио. Той говори за „опасна фаза за Европейския съюз“. „Има много популизъм, чиято цел е разединение вместо интеграция", каза председателят на Европейския съвет Ван Ромпой. Все още не е определена дата за срещата.

Същевременно в Гърция премиерът Андонис Самарас призова своите сънародници за одобрение на новия пакет от мерки за строги икономии. По време на откриването на най-големия панаир в страната – този в Солун, Самарас обеща на сънародниците си това да е последния пакет от икономии. Ако Гърция напусне еврозоната, във финансово отношение страната ще загине, каза още премиерът. Самарас настоя, че неговият приоритет е да убеди кредиторите да отпуснат следващия заем, в размер на 31,5 млрд. евро. Откривайки панаира в Солун той каза, че коалиционното правителство е решено да изпълни задълженията си, въпреки растящото обществено недоволство.

Въпреки това основните профсъюзи, опозиционни партии, включително радикалната партия „Сириза” и активисти на комунистите се включиха в протестите в Солун, като според полицията броят на демонстрантите е бил над 12 000 души. „Промяна! Или те, или ние“, пишеше на някои транспаранти. „Стига ни! Не издържаме“, скандираха присъстващите.

Въпреки че миналата година в протестен марш в Солун участваха около 25 хил. души, репортери казват, че това е била най-голямата демонстрация за последните месеци. В протеста участие са взели и полицаи и пожарникари.

Посланието на протестиращите бе, че страната не може да поеме повече икономически съкращения, налагани от правителството в замяна на международната помощ от ЕС и МВФ. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
На всички е ясно , че политическата система в Гърция няма да издържи и година , само че се правят на ударени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Djo
преди 11 години
Меркел и другите казаха - повече пари не даваме.Причината донякъде е че ще бъде трудна минаването на още пари през парламентите им.А това че им дават пари не означава че гърците няма да ги връщат и няма да плащат лихви по тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
Ще ги изритат, въпрос на време е. Необходимото време, в което Европа да си подреди и настрои финансовата система да продължи да работи без Гърция, да престуктурира финансовите загуби от милиардните гръцки кредити и да понесе без срив в системата изритването им от Е3. Не са толкова *** европейците да носят на гръб мързеливите гърци още 100 години, а ония да им се присмиват и извиват ръцете. Само стой та гледай, какво ще се случи в следващите месеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
vankata89
преди 11 години
Браво на Гърците не ги оставят да ги притисгат до ъгъла. Усещат се че ЕС не може без тях то ако можеше щяха да ги изритат. Споко ние ще платим сметката без да мигнем :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още