IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин настоява Атина да си изпълни ангажиментите

Германия очаква доклада за Гърция на представителите на международните кредитори

18:23 | 04.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янис Стурнарас.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

При посещението си в Берлин днес финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас е бил предупреден от няколко страни да не допуска облекчения по отношение на реформите.

Според високопоставен служител на гръцкото финансово министерство Стурнарас е информирал днес германския си колега Волфганг Шойбле за пакета с мерки за нови икономии на стойност 11,5 милиарда евро, както и за приватизационната програма на Гърция.

По всяка вероятност е обсъждан и въпросът с удължаването на срока за изпълняване на целите, заложени в спасителния план за Гърция, предава DPA. 

Шойбле поискал от Атина да спазва ангажиментите си за реформи, е заявил пред журналисти гръцкият финансов министър след продължилата два часа среща, съобщава и Ройтерс.

„Най-важното е Гърция постоянно да прилага ангажиментите си“, заяви Шойбле след срещата.

Двамата министри се очаква да се срещнат отново на неформалната среща на Еврогрупата на 14 септември в Кипър.

В съобщение на германското финансово министерство се отбелязва, че Берлин очаква доклада за Гърция на представителите на международните кредитори. През следващия месец „Тройката“ от представители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще представят доклада си за напредъка на страната. Отпускането на следващия транш от международната финансова помощ в размер на 31 млрд. евро зависи от доклада на кредиторите.

Според испанския вестник Impressia "тройката" международни кредитори на Гърция иска страната да удължи работната седмица и да намали социалните разходи, предаде "Ел мундо". Най-спорните предложения за повече трудова гъвкавост включват удължаване на работната седмица до шест дена, както и на работното време. Кредиторите предлагат също съкращаване на половина на обезщетенията при уволнение и на срока, с който разполага работодателят, за да предупреди за прекратяване на договора.

По-рано днес Стурнарас разговаря и с германския външен министър Гидо Вестервеле. На срещата е била обсъдена икономическата криза в Европа и опитите на Гърция и Германия да се справят с нея. 

„Искаме еврозоната да се запази. И не желаем тя да бъде в намален състав“, заяви Вестервеле, като все пак добави, че „ключът за това е в Атина“. 

След премиера на Гърция Андонис Самарас и външния министър Димитрис Аврамопулос, сега Стурнарас е третият важен представител на гръцкия кабинет, който само в рамките на няколко дни посещава Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Какво са 12 милиарда икономии за две години .Много ниска цел. Накрая ще я изпълнят без усилие . Всичко е театър и пазарлъци , и не води до никъде. На тях им трябват най-малко по 10 милиарда на година рестрикции за да влязат в релсите и то не за две а за няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zdravko1
преди 11 години
В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още