IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и "тройката" пак спорят по мерките за икономии

Кредиторите на страната не са удовлетворени от предложените съкращения на разходите за отбрана и здраве, и от други мерки

12:31 | 02.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Гърция и "тройката" пак спорят по мерките за икономии

Гръцкото правителство и международните кредитори на Атина пак имат разногласия по част от плана за икономии, който властите в южната ни съседка договориха в края на септември, пише The Wall Street Journal.

Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) са възразили срещу мерки за икономии на стойност 2 млрд. евро, съобщи финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас.

Кредиторите на Атина са скептични по отношение на очакваните приходи от някои от предложените в плана за икономии данъчни мерки, които страната планира да наложи на самостоятелно заетите лица.

„Тройката“ възразява и срещу предложените съкращения на разходите за отбрана и здравеопазване, както и срещу съкращенията на трансферите за общините.

От седмици правителството на Андонис Самарас води преговори не само с кредиторите, но и с коалиционните партньори, по мерките, предложени в пакета за икономии, които ще се изпълняват през следващите две години.

Международните партньори на Гърция първоначално изразиха недоволство от плановете за съкращаване на държавната администрация, но в последствие дадоха зелена светлина на мерки за съкращаване на публичните разходи на стойност 9,5 млрд. евро.

В понеделник гръцкият кабинет представи проектобюджета за 2013 г., в който са прокарани част от мерките, заложени в плана за икономии, припомня изданието. Все още обаче не е насрочена дата за обсъждането му в парламента.

Очаква се приемането на бюджета за следващата година да премине при бурни дебати, а управляващата коалиция да се изправи пред тежката съпротива дори на собствените си депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Егати глупостите говориш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
toto
преди 11 години
Ахаа, дойдохме ли си на думата - Съкращаване на разходите за ОТБРАНА.В момента в който отслабне гръцката армия Турчилята са в БГ!!!Да са живи и здрави гърците, че иначе ни е спукана работата и не само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още