IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция увеличиха претенциите си за съкращения с 2 млрд. евро

"Тройката" вече иска да се предприемат мерки за свиване на публичните разходи с 13,5 млрд. евро, пишат гръцки вестници

11:05 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите на Гърция увеличиха претенциите си за съкращения с 2 млрд. евро

Международните кредитори на Гърция искат още мерки за икономии и претенциите им вече нараснаха на 13,5 милиарда евро, пишат днес гръцките вестници.

Това стана ясно след поредната среща на коалиционните партньори, на която отново не беше постигнато споразумение за пакета от мерки, искан от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се премиерът Андонис Самарас, лидерът на социалистите Евангелос Венизелос и лидерът на умерената демократична левица Фотис Кувелис да разговарят отново в началото на следващата седмица.

Според в. "Катимерини" постигането на споразумение между коалиционните партньори в правителството вече се смята за изключително трудно, тъй като кредиторите на Гърция са поискали допълнителни мерки на стойност два милиарда евро.

„Тройката“ изведнъж е поискала данъчни промени, пише в. "Етнос", като допълва, че на прицел са собствениците на имоти и упражняващите свободни професии.

В. "Та неа" пише, че коалиционните партньори са отхвърлили исканията за ново намаляване на пенсиите и заплатите, за което настоява главно представителят на Международния валутен фонд.

Вестникът коментира, че ако мерките са толкова жестоки, колкото настояват инспекторите на „тройката“, те ще станат неприложими, а стабилността на правителството ще бъде разклатена.

За разминаване на позициите на самите кредитори пише в. "Имерисия". Според изданието представителите на Европейския съюз и Европейската централна банка се движат в посока, различна от тази на Международния валутен фонд.

"Имерисия" отбелязва, че лидерите на тройната коалиция в Гърция са се опитали да спрат прекалено големите претенции на кредиторите.

Сроковете, в които пакетът с мерки трябва да бъде гласуван от парламента - преди заседанието на финансовите министри от еврозоната на 8 октомври, вече са задушаващи, коментира в. "Прото тема".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още