IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на МВФ очаква трети спасителен пакет за Гърция

Финансирането трябва да дойде от еврозоната и ЕЦБ, като може да се наложи и участие на публичния сектор, твърди Танос Кацамбас

18:57 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Представител на МВФ очаква трети спасителен пакет за Гърция

Гърция ще има нужда от трети спасителен пакет от еврозонта и европейските ѝ кредитори ще трябва да намерят средствата за това, твърди високопоставен представител на Международния валутен фонд, цитиран от MarketWatch.

“Ще се наложи допълнително финансиране за Гърция, което може да бъде под формата или на участие на публичния сектор, или на допълнителни кредити, да се надяваме – при много по-благоприятни условия“, заяви Танос Кацамбас, заместник-изпълнителен директор, представящ Гърция в борда на директорите на МВФ.

Кацамбас е ветеран в световната финансова институция с опит в програмите за финансиране в Европа, Азия, Латинска Америка и Близкия Изток. На настоящия си пост той получава информация за преговорите между Гърция и тройката международни кредитори (Европейският съюз, МВФ и Европейската централна банка), чиито представители в момента се намират в Атина за оценка на положението и изпълнението на програмата с икономически цели, изисквани за отпускане на поредния транш от спасителната помощ за страната.

Според Кацамбас евентуален фалит на Гърция и напускане на еврозоната е „нежелана възможност, която ще върне страната десетилетия назад“.

Той определи желанието на гръцкото правителство за финансиране чрез емитиране на краткосрочен дълг, за да бъде избегнато допълнително кредитиране от страна на партньорите, като „напълно нереалистично“.

Представителят на МВФ настоя, че еврозоната и ЕЦБ трябва да поемат натиска за набавяне на необходимите допълнителни средства. „Увеличаването на вноските на МВФ е невъзможно, тъй като всички ограничения и условия за отпусканите от МВФ заеми към всички държави се базират на правила, които не могат да бъдат предоговаряни“, обясни той.

По думите му предишното коалиционно гръцко правителство на премиера Лукас Пападимос е преценило, че „само 22% от ангажиментите, поети в подкрепяната от тройката програма, са били реализирани“ през 2011 г. Кацамбас отбеляза също, че вследствие на това публичният сектор трябва да продължи да се свива.

Той призна, че „включването на публичния сектор“ е трудно постижимо, но може да се окаже необходимо. „Трудността с участието на публичния сектор е, че ще бъде установен прецедент за останалите заeмополучатели, което, разбира се, страните от еврозоната и ЕЦБ биха предпочели да избегнат“, подчерта представителят на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още