IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите искат Гърция да увеличи възрастта за пенсиониране с 2 години

Обсъжда се и намаляване на социалните осигуровки, плащани от работодателите, както и уволнението на 150 000 държавни служители до 2015 г.

19:37 | 11.09.12 г. 1
Кредиторите искат Гърция да увеличи възрастта за пенсиониране с 2 години

Представители на тройката международни кредитори на Гърция (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) искат от правителството на страната да увеличи с 2 години възрастта за пенсиониране, както и допълнително съкращаване на заплатите на държавните служители, съобщава РИА Новости, като се позова на гръцки медии, без да ги посочва изрично.

Темата ще се обсъжда на преговорите на работна група на тройката с гръцкия министър на труда и социалното осигуряване Янис Вруцис.

Представителите на тройката от петък провеждат консултации в Атина по програма за намаляване на държавните разходи с 11,5 млрд. евро, чието приемане е задължително условие за отпускането на поредния транш от 31,5 млрд. евро от спасителната помощ за страната.

Според гръцките медии от „тройката“ смятат, че увеличението на възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години ще икономиса 900 млн. от разходите в бюджета.

Малко преди началото на преговорите с експерти на кредиторите Вруцис заяви, че техните предложения за въвеждането на 6-дневна работна седмица, увеличаване на работното време и понижаване на минималната работна заплата не се обсъждат. Публикуването през миналата седмица на неофициален работен документ със съдържание в този смисъл предизвика огромен обществен отзвук.

Вруцис посочи, че се обсъжда предложение за намаляване на социалните осигуровки, плащани от работодателите.

Преговорите вървят доста тежко, отбелязват гръцките средства за масова информация. По техни данни кредиторите не са харесали мерки за съкращаване на бюджетния дефицит на стойност около 2 млрд. евро, одобрили са мерки на стойност 5,5 млрд евро и са поискали допълнителни разяснения за пакет на стойност 3,5 млрд. евро.

Освен това те изискват още по-строги реформи в администрацията и допълнителни съкращения на държавни служители, като се обсъжда уволнението на 150 000 държавни служители до 2015 г.

По информация от участници в преговорите премиерът Андонис Самарас се е опитал да убеди представителите на тройката, че населението на страната няма да издържи на допълнителни мерки на строги икономии.

В настоящото предложение на гръцкото правителство за съкращаване на бюджетните разходи с 11,9 млрд. евро са планирани икономии на 7,31 млрд. евро от пенсии и заплати на държавни служители и социални помощи и на 4,56 млрд. евро от разходите за здравеопазване, образование, отбрана и местно управление.

Властите възнамеряват да премахнат изплащането на 13-та и 14-та заплата, получавани за Коледа и Великден, да намалят пенсиите над 1 000 евро с между 2% и 10% и да понижат еднократните суми, изплащани при пенсиониране, с между 22% и 35%.

От социални помощи се планират икономии на стойност 900 млн. евро. Консултациите с представителите на международните кредитери трябва по план да приключат в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още