IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция имат възражения към част от мерките за икономии

Днес инспекторите на "Тройката" ще се срещнат с премиера Самарас, за да продължат обсъждането на икономиите, които Атина ще изпълнява идните две години

10:45 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите на Гърция имат възражения към част от мерките за икономии

Международните кредитори на Гърция са отхвърлили части от плана за икономии за близо 12 млрд. евро, който правителството в Атина подготви, съобщават представители на гръцкото правителство, цитирани от Ройтерс.

Инспекторите на т. нар. „Тройка“ - Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), отново са в Атина, за да оценят прогреса на Гърция по изпълнението на целите, заложени в спасителната програма за страната.

Представителите на кредиторите на Атина трябва да одобрят икономиите, които ще се изпълняват през идните две години, за да може да бъде отпуснат следващият транш от спасителната финансова помощ за страната.

„Тройката“ не прие всички предложени мерки, но ние имаме алтернативи“, коментира лидерът на социалистите и коалиционен партньор Евангелос Венизелос след срещата на инспекторите с гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, която се състоя вчера.

Самият Стурнарас омаловажи възраженията на инспекторите и коментира, че те са отхвърлили само няколко от предложените мерки за икономии. Той обаче не посочи към кои точно мерки кредиторите на Гърция имат възражения.

Анонимен представител на правителството е съобщил за агенцията, че представителите на кредиторите са поискали допълнителна информация за някои от мерките в програмата за икономии, защото не ги разбират.

Днес инспекторите на „Тройката“ ще се срещнат с гръцкия премиер Андонис Самарас. Анонимен правителствен източник е коментирал пред АФП, че преговорите между гръцкото правителство и кредиторите на страната „има да извървят дълъг път“, тъй като са обсъдени само общите положения по плана за икономии.

Агенцията допълва, че инспекторите работят по одита на Гърция „ден и нощ“, за да се вземе окончателно решение за отпускането на следващия транш от спасителната помощ за страната.

Междувременно обаче се задълбочават разногласията между коалиционните партньори във връзка с предложените мерки за допълнителни съкращения в публичния сектор и намаляване на заплати и пенсии.

Кредиторите на Гърция освен това искат да видят повече мерки за увеличаване на приходите в хазната, както и ускоряване на приватизацията и либерализацията на трудовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още