IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман ван Ромпой вдъхна смелост на гърците

Бъдещето на страната е неразривно свързано с еврозоната, смята председателят на Европейския съвет

21:50 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ван Ромпой и Самарас по време на срещата си днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ван Ромпой и Самарас по време на срещата си днес. Снимка: Ройтерс

В Гърция днес започната новите преговори за тежката програма за икономии. Освен председателят на Европейския съвет, в Атина пристигнаха и шефовете на т. Нар. Тройка, предаде Ройтерс.

„Лично аз изобщо не се съмнявам, че бъдещето на Гърция е свързано с еврозоната“, подчерта Херман ван Ромпой.

„Ако Атина изпълни поетите пред кредиторите ангажименти, партньорите ѝ ще продължат да я подкрепят“.

Ван Ромпой окачестви като конструктивна срещата си със премиера на Гърция Андонус Самарас, като посочи, че гръцкият премиер го е уверил, че правителството е поело ангажимента за финансово оздравяване и извършването на реформи.

Председателят на Европейския съвет посочи още, че е необходимо също така да бъде поддържана социална справедливост в страната.

С прилагането на пакета за строги икономии Гърция скоро ще получи "стабилна икономика и администрация". "Нямам никакво съмнение, че бъдещето на Гърция е в еврозоната", заяви Ван Ромпой. Предварително условие е обаче, реформите да бъдат осъществени.

От своя страна Самарас заяви, че по време на срещата си с председателя на Европейския съвет той е изтъкнал необходимостта навреме да бъде предоставен следващият транш от кредитния пакет, който ще бъде използван главно за вътрешни нужди на страната.

„Информирах Херман ван Ромпой за големите усилия, които полагаме, за да може страната  да си възвърне доверието към себе си и, че сме действали последователно при изпълнението  на задълженията ни“, подчерта Самарас. 

В петък в страната пристигна и ръководството на донорите, представлявани от международната тройка - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Инспекторите ще се срещнат в следващите дни с финансовия министър Йоанис Стурнарас и с премиера Самарас. В центъра на вниманието на тези проверки е именно оценената на над 11,5 млрд. евро програма за икономии за 2013 и 2014 година.

Според наличната в момента информация предимно пенсионери и държавни служители ще понeсат тежестта на новите икономии. Синдикатите вече обявиха първите демонстрации срещу новите икономии за неделя вечер. От изпълнението на тази програма за намаляване на разходите зависят новите траншове за Гърция. Докладът на тройката се очаква да бъде представен в края на септември или началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още